Programvare for hjernekart / mindmap

Posted by

Det finnes en rekke programvare for hjernekart, dvs. diagrammer for å illustrere sammenhengen mellom forhold enten i fremstillinger, oppgaver, prosjekter mv. [Se om mindmaps i Wikipedia], alt fra meget gode og kostbare programmer som MindManager fra Mindjet til enklere varianter. Her er en oversikt over noen av de beste gratis-alternativene.

Hjernekart-programvare er nyttige enten for å organisere tankene selv før man angriper en oppgave, som å skrive et brev, redegjøre for en sak, starte eller organisere et prosjekt, løse en oppgave mv. Programvaren kan også benyttes i felles brainstorm-sesjoner eller samarbeid for å sortere tanker på en god måte. Fordelen med programvaren i forhold til å bruke f eks en tavle, er at man kan enkelt stokke om eller reorganisere elementene som blir diskutert.

Hjernekart i XMind

Det er to programvarer som er åpen kildekode og gratis som er verdt å forsøke om man ønsker hjernekart-programvare:

  • FreeMind har mye funksjonalitet og mange gode løsninger. Det er ikke så estetisk som XMind, men er raskt, oversiktlig og har mange gode løsninger. FreeMind kan også brukes mot en del andre programvareløsninger. FreeMind finnes her.
  • XMind har et enkelt grensesnitt, gir estetiske løsninger og har enkel funksjonalitet. XMind finnes også i en Pro-versjon til en rimelig penge, som gir noe mer funksjonalitet. XMind finnes her.

Hvilket program du foretrekker avhenger av hvordan du vekter funksjonalitet mot estetisk grensesnitt. Velger du det siste, kan du også få et godt kompromiss ved å kjøpe Pro-versjonen av Xmind. Siden programmene er gratis, kan du også bruke begge avhengig av oppgave. Filer i XMind kan konverteres til FreeMind-format, men ikke motsatt vei.

Uansett bør du forsøke å arbeide med et mindmap-program i ulike sammenhenger – det gir en god mulighet til å angripe et problem på en bred, men strukturert måte.

Samme hjernekart som ovenfor, men konvertert til FreeMind

Har du erfaringer med mindmap-programvare, eller andre erfaringer, er det fint om du deler dem i kommentarene nedenfor.