Teknologiens Rolle i Våre Moderne Liv

GIMP

Posted by

GIMP står for GNU Image Manipulation Programme og er et bilderedigeringsprogram. GIMP passer for alle som er interessert i bilderedigering eller har bruk for det i arbeidssammenheng, enten om du er grafisk designer, fotograf, illustratør eller til og med forsker. GIMP har også flere relevante verktøy for deg som driver en nettside eller vil reklamere for et produkt. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på hva bilderedigeringsprogrammet GIMP er og hvordan du bruker det, samt hvilke muligheter det tilbyr.

Hva er egentlig GIMP?

GIMP er et gratis redigeringsprogram som er kompatibel med de aller fleste enheter og systemer. Det spiller ingen rolle om du har en Macbook eller en annen type datamaskin, GIMP er tilgjengelig for GNU/LINUX, macOS, Windows, for å nevne noen systemer. GIMP kan brukes til å retusjere bilder, endre bildekomposisjon, lage logoer, endre formatet på bilder og lage GIFs.

GIMP eller Photoshop?

Det mest kjente bilderedigeringsverktøyet som folk kjenner til er nok Adobe Photoshop. Men, da du må betale for Photoshop er GIMP for mange et bedre alternativ ettersom det er gratis. Det at GIMP er gratis går derimot ikke på bekostning av programmets funksjoner, du kan nemlig utføre nesten akkurat de samme oppgavene i GIMP som du kan i Adobe Photoshop.

Funksjoner og verktøy i GIMP

GIMP er fullpakket med ulike funksjoner og verktøy. For deg som har litt kjennskap til bilderedigering fra før av vil flere av GIMPs funksjoner være familiære– i tillegg til at du kan oppdage nye og spennende måter å forbedre dine bilder på. Noen av GIMPs mest nyttige funksjoner er som følger:

  • Malerverktøy -som pensel, viskelær og muligheten for kloning.
  • Transformeringsverktøy – som gir muligheten til å skalere ned, rotere og klippe bilder.
  • Fotomanipuleringsverktøy – som ‘Airbrush’ og andre verktøy du trenger for å gjøre dine bilder enda vakrere.
  • Grafisk design-verktøy – som gir muligheten for å skape ikoner, kunst og andre designelementer du kan ha bruk for.

Fleksibilitet og rekkevidde

GIMP utviser en stor rekkevidde ved at programmet kan integreres med et stort utvalg av de mest kjente og brukte programmeringsspråkene. Dette inkluderer blant annet Python, Scheme, Perl og flere andre. Resultatet av dette er at GIMP gir utmerket fleksibilitet til din bruk av programmet og kan anpasses til en rekke andre programvarer.

Hvordan komme i gang med GIMP?

GIMP kan enkelt lastes ned på nett, uten at det er behov for noen form for betaling. Hvis du er helt ny til bilderedigering er GIMP intuitivt oppbygget og lett å bruke. Samtidig har GIMP alle funksjonene du trenger til profesjonelt bruk. Dette betyr at det er lett å komme i gang med GIMP og det er et bilderedigeringsverktøy som passer for alle.

Historien til GIMP

Starten til GIMP daterer hele veien tilbake til 1995. Siden programmets spede begynnelse har historien til GIMP vært kjennetegnet av samarbeid og utvikling i takt med brukerens innspill og behov. Dette gjør at GIMP er et dynamisk bilderedigeringsprogram som er i stadig utvikling med nye verktøy og funksjoner som kontinuerlig blir lagt til.