Dette er de nye betalingsmetodene

Dette er de nye betalingsmetodene

Posted by

Utviklingen av nye betalingsmetoder på nettet skjer i et rasende tempo. Bare de siste årene har det dukket opp en rekke nye betalingsløsninger, hvor ny teknologi tvinger frem endringer i måten vi betaler på. Stadig flere nye løsninger banker på døren til det norske markedet og vi har tatt en nærmere titt på noen av dem.

Kryptovaluta

Blokkjede-teknologi ser ut til å ha kommet for å bli. I dag forbinder de fleste dette med Bitcoin og annen kryptovaluta som et investeringsinstrument, men egentlig er det bare en liten brøkdel av hva teknologien brukes til. For eksempel har mange teknologibedrifter for lengst innlemmet blokk-kjeder i sikkerhetssystemer, hvor teknologien sørger for et nærmest ugjennomtrengelig sikkerhetsnett.

Kombinasjonen kryptovaluta og betalingsmetode er kanskje den største trenden vi har sett innenfor betalinger de siste årene. Ikke bare nettbaserte, men også på fysiske lokasjoner. I USA for eksempel kan man nå bruke Bitcoin til å kjøpe fastfood og betale for tjenester på nettet. Man kan også gjøre kontantuttak i egne minibanker rett fra Bitcoin kontoen. Krypto har også begynt å spre seg i Norge. Vi har sannsynligvis bare sett starten.

Elektroniske lommebøker

Norske selskaper har enn så lenge hatt en avventende holdning til å implementere krypto i betalingsplattformene sine. Historien ser ut til å være en helt annen for elektroniske lommebøker. Også kalt eWallets er dette tjenester som samler alle betalinger på ett sted. Slik kan man enkelt sette inn penger på lommebok kontoen, for eksempel fra et kredittkort og betale for varer og tjenester. Man kan også motta betalinger og overføre penger til andre brukere. Den store oppsiden er at kostnadene ofte er veldig lave og man innpass i spennende fordelsprogrammer.

Mange elektroniske lommebøker har dukket opp på norske nettsider de siste årene og det er ventet å bli langt flere i årene som kommer. PayPal er foreløpig den mest utbredte, men møter konkurranse fra tjenester som Astropay, MiFinity, Jeton, MuchBetter og Neosurf. Bare for å nevne noen av metodene som du kan snuble over når du shopper på nettet, enten det måtte være flybilletter, klær eller programvare du ønsker å betale for.

Andre betalingsmetoder

De fleste har for lengst gått til innkjøp av en smarttelefon, og også denne gir deg flere muligheter for enkle betalinger. Har du en nyere iPhone eller Samsung telefon kan du med noen enkle grep gjøre kortet ditt tilgjengelig fra den integrerte lommeboken i telefonen. Så trenger du bare å holde telefonen i nærheten av betalingsterminalen med «tæppe» mulighet, og på noen sekunder har du betalt. Ligger du enda et steg lenger fremme og har en smartklokke så kan du gjøre akkurat det samme med denne.

En annen populær metode hvor det også skjer ting er innenfor forhåndsbetalte kort. Vi tenker da ikke på gavekortene du kan kjøpe fra automater på kjøpesentrene, eller som du plukker fra hyllen i dagligvarebutikken og kan bruke på IKEA og Spotify. Vi tenker fremfor alt på de digitale gavekortene som ser ut til å spre seg raskt i omfang. Revolut, Neosurf og AstroPay Card er alle eksempler på digitale forhåndsbetalte kort som kan fungere nærmest som et Visakort. Du kan først og fremst betale online, men flere av selskapene har også egne løsninger for betaling med fysiske kort.

Når vi snakker om det norske markedet og betalinger går det selvfølgelig ikke an å komme utenom Vipps. Løsningen utviklet av DNB er markedsleder og har tjenester som dekker de fleste behov. Vipps har vært dyktige til å tilpasse seg markedet og kommer sannsynligvis også til å være dominerende i mange år fremover. Samtidig skjer det såpass store endringer innenfor betalinger at det er vanskelig å spå hvordan fremtiden vil se ut. Det som er sikkert, er at ny teknologi kommer til å være toneangivende for utviklingen.