Kontrollér hvilke enheter som har tilgang til din Google-konto

Posted by

Det er etter hvert blitt vanlig å ha mange enheter som man logger seg inn på sin Google-konto på, som telefoner, nettbrett og PCer. Men hvor mange ganger har du passet på å slette kontoen din på enheter du bruker mindre og mindre? Har du også kontroll på om noen har aksesesert Google-kontoen din fra en ukjent enhet eller har du mistanke om at noen har misbrukt kontoen din? En ny tjeneste fra Google gir deg raskt oversikt over hvilke enheter som er brukt til å logge seg inn på din konto og når kontoen ble sist aksesert fra enheten.


Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan skru på 2-faktorverifikasjonen for å beskytte din Google-konto. Men har du mistanke om at kontoen din er bruk av andre så kan du nå få svar på hvordan kontoen din sist er aksessert.

Tjenesten er tilgjengelig under «Sikkerhet» på din Google-kontooversikt og heter «Enheter». Du kan få tilgang til oversikten ved å gå til https://security.google.com/settings/security/activity?pli=1 eller å logge deg inn på din Google-konto og gå til Konto > Sikkerhet > Enheter og aktivitet:

Her får du oversikt over alle enheter som har aksessert kontoen din:

Du kan gå inn på den enkelte enhet for å få mer informasjon om hvordan enheten har benyttet kontoen din:

At kontoen er aksessert fra land du ikke har vært i, bør ikke være noe faresignal. Som ovenfor så har enheten aksessert kontoen fra Irland og USA, men det er via ulike tjenester. Dette skyldes at loggingen skjer via IP-adresser, og ikke GPS eller lokalisering av mobilnett eller trådløst nettverk. Dersom det er gjentatte mistenkelige tilganger, kan det derimot være noe mistenkelig. Da kan du fjerne tilgangen for enheten som har mistenkelig oppføring, men dette kan du kun gjøre for smarttelefoner eller nettbrett.

Dersom du ser mistenkelig aktivitet på kontoen din, som at kontoen er aksessert med ukjente enheter eller aksessert mistenkelig med PC (som du ikke kan fjerne tilgangen for), kan du velge «Sikre kontoen din» (se link øverst i bildet ovenfor). Du kan da velge å bytte passord, som kan være lurt dersom du mistenker at noen har tilgang til kontoen din:

Dersom det er mistenkelig tilgang fra en enhet du har mistet eller ikke finner, kan du velge å fjernslette enheten. Les mer om dette her. Du bør også sikre enhetene dine ved å skru på kryptering på disse, se mer her.