Hvordan dele større filer over internett uten å sende i epost?

Posted by

Det er ofte behov for å dele filer over internett som er for store til å sende på epost. Etterhvert har det kommet mange tjenester som tilbyr dette, og det er lett å gå seg vill i jungelen. Her er en liten oversikt over noen av de mest kjente tjenestene og en anbefaling.

Anbefalt tjeneste
Den norske tjenesten Filemail anbefales. Den støtter overføring av hele 30 gb filer, men har også noen ulemper som andre tjenester dekker. Dersom du trenger å enten passordbeskytte linken til filene (du kan alternativt passordbeskytte selve filene) eller sende flere filer samtidig (du kan som alternativ «pakke filene» i Zip-fil eller tilsvarende i stedet), så bør du se på andre tjenester.

Alternativene

Her er en oversikt over egenskaper ved en del tjenester for å enkelt dele filer (link til tjenestene er tatt inn i navnet på tjenesten):

Funksjon
Tjeneste:
Størrelse på fil
30 gb
2 gb
2 gb
2 gb
Deler flere filer på én gang?
Nei
Nei
Ja
Ja
Passordbeskytte link?
Nei
Ja (pinkode 4 siffer)
Nei
Nei
Norsk tjeneste?
Ja
Nei
Nei
Nei

Merk at det er en del andre tjenester for online lagring av data som også tilbyr fildeling, som DropBox, Box, Google Drive osv. Dette er også gode alternativer, men krever noe mer ofte for å dele enn de enkle deletjenestene som er nevnt ovenfor.

Advarsel: Du bør uansett ikke dele filer med sensitivt innhold over disse tjenestene. Du kan alternativ passordbeskytte filene, men da må du være sikker på at passordbeskyttelsen og krypteringen du benytter er tilstrekkelig sikker.