UserBenchMark

Hva er egentlig blockchain

Posted by

Blockchain teknologien er teknologien som ligger bak kryptovalutaen, men hva er det egentlig? Teknologien har blitt mye omtalt de siste årene og har vært med å endre markedet tilstrekkelig. Teknologien er verdenskjent, men det er kanskje ikke alle som forstår den av den grunn. Vi skal derfor hjelpe deg med å forstå hva denne verdenskjente teknologien egentlig er.

Satoshi Nakamoto var den første til å distribuere blockchain konseptet i 2008. Han er også skaperen av den velkjente kryptovalutaen bitcoin og har blitt kjent som den som implementerte teknologien for første gang. Denne teknologien skulle vise seg å gi han en god formue, men den har også gitt et helt nytt syn på transaksjoner.

Slutt på hvitsnippkriminalitet

Blockchain er en samling av transaksjoner og verdier i forskjellige bokser eller blokker, som sammen er en del av en kjede. Poenget med teknologien er vi alle har hver for kjede, men at alle har mulighet til å se den. Det er en slags offentlig regnskapsføringsbok som gjør at det er umulig å endre eller tukle med regnskapet. Du har din egen blokk som tilhører din egen kjede, men dersom du skulle ønske å endre på din egen kjede må du også endre den hos alle andre. Dette er lettere sagt enn gjort.

Hovedgrunnen til at teknologien er så omtalt er nettopp fordi det blir så og si umulig å tukle med regnskap og «hvitsnippkriminalitet» blir svært mye vanskeligere å gjennomføre. Flere shippingselskap har blant annet tatt i bruk teknologien allerede og det regnes også med at flere sykehus og banker kommer til å ta i bruk teknologien i løpet av den nærmeste framtid.

Nesten som gjennomsiktige plastikkesker

Hver gang man gjør en transaksjon med kryptovaluta i for eksempel Bitcoin Code, så lagres denne transaksjonen, i form av data, inne i en blokk sammen med andre transaksjoner. I og med at denne formen for regnskapsføringsbok er offentlig betyr det også at alle kan ha innsyn i det kodede systemet. Så fort data er plassert i en blokk, så blir det så og si umulig å gå tilbake å endre på den.

For å forklare det litt enklere: se for deg en gjennomsiktig plastikkeske. Her plasseres alle avtaler, alle dokumenter, alt sammen. Denne boksen låser du med en lås og neste gang du gjør en avtale så legger du de dokumentene i en ny gjennomsiktig eske og låser den også. Nå står eskene plassert oppå hverandre på gulvet og alle vennene dine kan se hva som er inni esken, men det er ingen som kan flytte på innholdet eller fjerne det. Litt sånn kan du også tenke på blockchain teknologien.

Hvem er Satoshi Nakamoto?

En annen grunn til at mange synes blockchain teknologien er så spennende er fordi det ikke er sikkert hverken når den ble skapt eller hvem som skapte den. Som tidligere nevnt så sies det jo at det er Satoshi Nakamoto som utga teknologien i sammenheng med bitcoin i 2008. Likevel er alt vi vet at «han» ga ut en artikkel om teknologien, men det er også sannsynlig at dette navnet kun er et pseudonym og at vi ikke egentlig vet hvem det er.