Gjennomgang av Skype/Lync høytalerløsninger for telefonkonferanser

Posted by

Skype, Lync og lignende tjenester (også kalt «Unified Communication») tar over for telefon i større grad, og spesielt til telefonkonferanser er disse tjenestene gode. Ikke bare gir de langt bedre lyd enn mobiltelefon, men de gir også god oversikt over hvem som deltar og økt funksjonalitet bl.a. til å dele informasjon over skjerm i konferansen. Høyttalere og mikrofon på PCer er dessverre ikke tilstrekkelig gode til telefonkonferanser, men her er det gode løsninger å benytte. Det er etterhvert kommet mange veldig gode og enkle høyttaler/mikrofon-løsninger som kun er å «plugge i» (med USB) og benytte. Jeg har gjennomgått enkelte av de jeg har erfaring med i denne gjennomgangen.

Jabra SPEAK 510 er en løsning som har meget god lyd, men som er noe klumpete i formen når man skal ha den med seg. Lyden blir trolig så god siden den utnytter underlaget som membran (i motsetning til de løsningene som er stående). Prisen er meget god, spesielt med så god lyd, og den koster kr 855 i dag på Prisjakt.no. Enkelt og god løsning for å samle ledningen ved å snurre den rundt foten av høytaleren. Det er ikke fysiske taster på løsningen, som gjør det noe vanskelig i finne volumknapper, mute osv. under konferansen. Les mer om Jabra SPEAK 510 MS her.

Plantronics Calisto 800-serien har middels god lyd til tross for størrelsen. Den er også ganske stor og klumpete, men har en dårligere form enn f eks Jabra SPEAK 510 som gjør den mindre enkel å ha med seg. Den er imidlertid enkel å bruke, og med taster for å slå telefonnummer er den raskere å koble opp mot telefonkonferanseløsninger som ikke støtter Skype eller Lync. Den kommer også med mulighet for eget «headset» (se bildet til høyre), men det finnes også løsninger uten at dette følger med. Prisen er forholdsvis høy (kr 1729 i dag på Prisguide.no). Les mer om Plantronics Calisto 800-serien her.

Polycom CX100 er en «stående løsning» som er meget enkel å bruke. Fysiske knapper gjør det raskt å mute telefonen under konferanse. Det er dessverre ikke spesielt god lyd i løsningen, og selv om man skrur volumet opp på topp både på løsningen og på PC, så kan det være vanskelig å bruke denne med flere deltakere i rommet. Om man er alene, er det en god løsning (men da vil et headset normalt være bedre). Det er noe kronglete å surre opp ledningen i holderen under «foten», som også trekker noe ned. Prisen er god . kr 861 i dag på Prisjakt.noLes mer om Polycom CX100 her.

«Clas Ohlson-løsningen» er en alternativ løsning som jeg har satt sammen. Ved å bruke en ekstra mikrofon og USB-høytalere kan man få samme nytten som ovennevnte løsninger. Prisen er det ikke noe å si på (kr 300 totalt i mitt eksempel her), men kanskje ikke så elegant? Er man i knipe, så er dette en løsning som kan fungere helt greit.

KonklusjonMin erfaring er at Jabra SPEAK 510 gir best valuta for pengene. En meget enkel, elegant og god løsning, både funksjonelt og lydmessig.