Gjenbruk av nettbrett / phablet / mobiltelefon

Posted by

Dinside.no testet et meget dårlig nettbrett forleden, og i kommentarfeltet kom det forslag til hvordan dårlige/gamle nettbrett kunne gjenbrukes eller fylle enkle funksjoner slik at man fikk bruk for nettbrettet. Dette ga inspirasjon til reaserch på nettet etter idéer til gjenbruk av nettbrett.

Dersom du har egne forslag eller kommentarer, del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

 1. Værstasjon. Installer en applikasjon (som eWeather HD) som viser været i helskjerm som kan plasseres på passende sted som bad, kjøkken,  
 2. Nyhetsvarsler. Installer en applikasjon som viser nyheter i helskjerm som kan brukes på kjøkken, badet, møteområde, ved kaffemaskinen på jobben, kantine osv.  
 3. Ekstra TV. Selv om nettbrettet er dårlig kan det være at det fungerer til å se TV med, og eksempelvis appen til NRK kan benyttes.  
 4. Navigator. En eldre phablet eller mobiltelefon (eller til og med et nettbrett på 8 tommer eller mindre) kan fungere godt som navigator i bilen.  
 5. Familiekalender. På kjøkken eller kommoden i gang osv. kan nettbrett plasseres for å vise kalenderen til hele familien. Se hvordan familiekalender kan opprettes her.  
 6. Overvåkningskamera. Apper som Securet gjør det mulig å bruke en telefon som kamera med overføring til en annen enhet.  
 7. Ekstra skjerm til PC. Apper som AirDisplay gjør det mulig å bruke et nettbrett som en ekstra skjerm til PCen.   
 8. Ebok-leser. Noe av utfordringen med å lese bøker på nettbrett/phableter er fristelsene i de andre appene og mulighetene på nettbrettet. Dersom du har et gammelt nettbrett kan du fjerne alle andre apper, unnlate å koble brettet til det trådløse nettet, og kun ha Kindle-appen eller Adobe Reader tilgjengelig, så slipper du å bli fristet til å gjøre andre ting når du skal lese.   
 9. Bilskjerm. Et nettbrett som fungerer til lite annet kan lastes full med filmer, helst på et eksternt SD-kort som har god lesehastighet, og være tilgjengelig i bilen for lengre turer.  
 10. Universalfjernkontroll. Dersom du har en gammel telefon som har infrarød sender (IR), kan denne benyttes som fjernkontroll, se eksempelvis IR Universal Remote.  
 11. Vekkerklokke. En telefon som ikke brukes mer kan benyttes som vekkerklokke. Dersom du er engstelig for stråling fra telefonen, er det bare å sette den i flymodus.   
 12. Fotoramme. Hva er vel et nettbrett annet enn en fotoramme med ekstra fuksjoner? Sett nettbrettet eller phableten på slideshow (eller bruk en egen applikasjon for dette, som DayFrame).   
 13. Telefon eller videotelefon. Du kan sette opp et nettbrett, phablet eller telefon som kommunikasjonskanal, enten generelt mot flere kontakter eller etablere kontakt mellom to enheter, f eks dersom du vil ha en enkel kommunikasjonskanal med barna eller med gamle foreldre eller tante/onkel osv. Det er mange gode løsninger her, som Google Hangout, Skype osv.  
 14. Husalarm. Det finnes apper som kan gjøre om telefoner til alarmsystemer, se f eks Mobile Alarm System. Kan gjøre nytten f eks i en studenthybel, hytte eller del av huset du ellers ikke har alarm.  
 15. Sykkel/scooter/motorsykkel alarm. En gammel telefon gjør ikke noe å utsette for vær og kan fungere som alarm på en sykkel, scooter, motorsykkel eller annet. Se f eks appene Bike anti-teft remote eller Bike anti-teft.   
 16. Barnetablet. Man kan installere apper for barn på nettbrettet / phableten og så ikke være redd for hva som ellers gjøres med brettet. Slikt brett kan også brukes på f eks venterom. Du kan installere en applikasjon som låser telefonen til enkelte apper, som f eks Child Lock. For å forhindre at brettet går i stykker, kan brettet monteres i et bord. 

Anbefalt fremgangsmåte for å gjenbruke nettbrett / phablet / mobiltelefon er: 

 1. Skal enheten være konstant tilkoblet strøm, kan det være greit å fjerne batteriene i enheten først (om dette er mulig).  
 2. Enheten bør resettes til fabrikkinnstillinger, siden enheten trolig ikke har best prosessor, og trenger derfor minst mulig apper eller tjenester som legger beslag på prosessor eller nettilgang.   
 3. Dersom det ikke er nødvendig at enheten er på hele tiden, så bør den kobles til et tidsur eller sørges for å skrus av mellom bruk.