Nytt år og nye muligheter. Benytt overgangen til 2016 og fridagene nå til å få et bedre digitalt liv i 2016 ved å følge disse 3 enkle og raske tipsene. Så vil du kunne få mindre problemer og bekymringer med dine digitale hjelpemidler i 2016.
Følgende tiltak er raske og enkle å iverksette, men krever at du følger opp i løpet av 2016. Starter du nå, er du garantert inne i det iløpet av midten av januar, og vil kunne unngå de store problemene i 2016 (og senere):
1. Få deg en privat epostkonto. Å bruke jobbeposten til private eposter er dumt og unødvendig. Det er mange grunner til å ikke ha private eposter på jobben, hvor noen av grunnene er at du ikke får med deg privat epost når du bytter jobb (uten en del arbeid), arbeidsgivers rett til innsyn i epost (og det skjer!), mer kontroll på arbeidseposten uten at private nyhetsbrev, meldinger fra klubber og organisasjoner osv., slippe å oppdatere alle slags epostlister, klasselister, klubblister når man bytter jobb osv. Selv har jeg en gmail-konto som går tilbake til 2004, med over 20.000 eposter. Eposter blir sjelden slettet pga «ubegrenset» lagringskapasitet, og meget gode søkemuligheter gjør at det er raskt og enkelt å finne tilbake til eposter. Her er mer om jobbepost til privat bruk.
Her er hvordan du får deg privat epostkonto: Gå til gmail.com eller outlook.com og registrer deg. På din smarttelefon eller nettbrett er det meget enkelt å koble opp til disse kontoene, slik at dine private eposter kan (om du ønsker) være tilgjengelig sammen med jobb-eposten, eller separat.
2. Skru på to-faktorbeskyttelse på dine nettkontoer. To-faktorbeskyttelse er at du må bruke passord og få en éngangskode fra en godkjent enhet (som din mobiltelefon) for å logge inn. Dette er omtrent tilsvarende som du kjenner til fra nettbanken, men forskjellen er at du godkjenner en enhet for bruk, så er det godkjent – du trenger da ikke passord ved senere bruk av enheten.
Her er hvordan du skrur på 2-faktor-beskyttelse på din Google-konto.
For å skru på 2-faktor-beskyttelse på Facebook, gå til Innstillinger > Sikkerhet > Godkjenning av innlogging. Kryss av for at det skal brukes en sikkerhetskode for å få tilgang til brukerkontoen din fra ukjente enheter/nettlesere. Her må du også legge til mobilnummeret ditt om det ikke alt er registrert. Når du har «Lagret endringene» vil du alltid måtte logge inn med en kode når du logger på en «ny» enhet.
I tillegg bør du aktivere innloggingsvarsler. Det gjøres på Innstillinger > Sikkerhet > Innloggingsvarsler. Her vil du bli varslet om noen forsøker å få tilgang til brukerkontoen din.
3. Ta sikkerhetskopi av dine filer. Tenk deg å miste alle bildene, filmene, dokumentene dine. Dette skjer med flere enn du tror, og mange sverger nok at de skulle tatt sikkerhetskopi når dette skjer. Det er ikke så vanskelig å ta sikkerhetskopi, men det krever noen tiltak og rutiner.
Først: Skylagring er ikke sikkerhetskopi. Det er bra at du lagrer f eks bildene dine på flere enheter, som telefon, nettbrett og en skyløsning (som Google Drive eller Microsoft OneDrive), men du bør også ha lagret filene på en egen harddisk som er adskilt fra enhetene dine.
Så: Anskaff en harddisk. Her er en del eksempler fra Elkjøp og fra Komplett.no. Velg gjerne en med USB 3.0 så går det raskere å overføre filene. Kopier så over alle filene du har tilbake i tid – i dag kan det være lurt å kopiere alle filene til og med 2015. Så oppbevares harddisken adskilt fra dine andre enheter, f eks på jobben. Om du vil sikre harddisken, kan du kryptere den med BitLocker, se mer her.
Så bør du ha som rutine å ta sikkerhetskopi av de siste filer, f eks hver andre måned, lagrer du for siste to måneder. Sett av en påminnelse i kalenderen din i mars, for å kopiere filene for januar og februar. Husk å også ta sikkerhetskopi av bilder og filmer du tar med mobiltelefon (og eventuelt nettbrett).
God nytt digitalt år!