Oral B SmartSeries – motiverende tannbørsting med tannbørste som kobles til din smarttelefon

Posted by

Dagligdags produkter som kan koble seg til din smarttelefon er blitt mer vanlig. Med Internet-of-Things og kroppsnære produkter har det kommet badevekter, aktivitetsmålere, klimamålere osv. som gir informasjon om enhetene dine rett på din smarttelefon. Nå er også tannbørster mulig å koble opp mot smarttelefonen, slik at du kan måle hvor effektiv du er til å pusse tennene.

Det er Brauns Oral B SmartSeries som kommer med bluetooth som kan kobles mot telefonen din. Tidligere har Braun hatt et display som viser fremdrift i pussingen, men nå kan du altså få informasjon om pussingen inn på din smarttelefon for å se hvor flink du er til å pusse over tid.

Mulighet til å måle hvor effektivt du pusser tennene over tid er positivt på samme måte som andre måter å måle utvikling: Du blir motivert til å ikke bryte kjeden, men fortsette å yte bra. Du vil gjerne at det skal vises at du har vært flink og at det ikke skal være noen negative dager som står ut i oversikten. Slikt sett er all måling som gjøres med telefonen bra – fremdriften logges automatisk og du har enkel tilgang til dine data. Appen viser også oversikt over vær og nyheter mens du pusser, som kan bidra til å gjøre pussetiden mindre kjedelig.

Med appen så kan det også registreres områder du skal være spesielt påpasselig med å pusse, eksempelvis etter at tannlegen har påpekt områder som ikke er tilstrekkelig godt pusset.

Det er noen brukere av SmartSeries som har erfart problemer med å koble til telefonen via bluetooth, og det anbefales at man leser bruksansvisningen før man forsøker å koble til. Ved denne testen gikk det veldig enkelt å koble tannbørsten til telefonen – bare å skru på bluetooth på telefonen, skru tannbørsten på noen sekunder og av, så var det koblet til.

Som nevnt er det også med en trådløs skjerm som viser fremdrift ved pussingen. Denne er spesielt bra når man har barn, og skal få dem til å pusse lenge nok. Både skjermen og tannbørsten gir fra seg varsel om man pusser for hardt, noe som er med på å spare både tannbørste og tannemaljen.

Både ved appen og ved displayet som følger med er det lagt opp til å motivere for regelmessig tannpussing av minimum 2 minuttes varighet. Mange vil trolig kunne få langt bedre tannhelse med slik «nudging» fra smarttelefonen og Braun har virkelig lagt opp til at her skal man både få påminnelser og motivasjon til å pusse regelmessig, bedre og lengre. Testen av tannbørsten ble også gjennomført av en tenåring (Herman på 13 år) og at tannpussen ble gjennomført mer regelmessig og det var mer motiverende å pusse med en app koblet til tannbørsten viste seg godt. 

Du får også med et kjekt reisefutteral til tannbørsten, som har vært et savn ved tidligere Braun-tannbørster.

Positivt er at du kan bruke den samme laderen som tidligere Braun-tannbørster. Bakoverkompatabilitet på ladeenhetene har ikke Braun vært så flink med tidligere. Det er også positivt at Braun benytter seg av den siste bluetooth-teknologien – 4.0 – som gjør at tilkobling ikke bruker mer strøm på telefonen enn nødvendig. Du trenger heller ikke koble telefonen til tannbørsten hver gang, siden tannbørsten lagrer opp til 30 pussinger som synkroniseres med telefonen når den tilkobles.

I tillegg til det rent tekniske med kobling til smarttelefon, så må det også presiseres at med en Braun tannbørste får du fabelaktig resultat på pussingen. En elektrisk tannbørste sparer raskt et tannlegebesøk, for å ikke snakke om velværen man føler etter man har pusset tennene riktig godt.

Om det skal påpekes noe negativt, så er det at det ikke er mulighet til å lage flere profiler for flere brukere av tannbørsten. Braun har tidligere lagt opp til at det skal være enkelt for flere å bruke tannbørstene, ved bl.a. fargekoder på pussehodene. Men det er ingen mulighet for å skille mellom brukere på data fra tannbørste, så kun én person kan benytte seg av appen til tannbørsten. 

Appen for Oral B SmartSeries finnes her.

Her finnes de siste prisene for Oral B SmartSeries fra Prisjakt.no.

Innlegget er skrevet og testen er gjennomført i samarbeid med Herman (13). Erfaringer med Oral B SmartSeries er gjort på grunnlag av mottatt produkt fra Braun.