Blir podcast et selvstendig medium etter suksessen til Serial?

Posted by

Publisering av lyd- eller videopptak på internett, som populært kalles «podcast», kom i allerede i 2000. Frem til i dag har podcasting (som tidligere ble omtalt som «lydblogging» som kanskje er mer beskrivende) vært i stor grad knyttet til distribusjon av opptak av radio- og TV-program. Men 2014 blir kanskje året da podcasting løsrev seg fra tradisjonell kringkasting, og det med den meget populære podcasten Serial? Har du ikke fått med deg denne, er det ikke for sent.

Serial er en serie lydblogger på 12 episoder hvor episodene ble gjort tilgjengelig ukentlig fra 3. oktober 2014 til siste episode kom 18. desember 2014. Selv om du ikke har fulgt serien fra den startet, kan du laste ned alle 12 episodene på podcast (se her om hvordan du får podcast på din mobiltelefon) eller høre de fra Serials nettside: serialpodcast.org. Du vil garantert få en spennende og interessant opplevelse.

Serial handler om et drap som ble begått i 1999 på den 18-år gamle Hae Min Lee i Baltimore. Haes ekskjæreste, Adnan Syed ble dømt for drapet og ble fengslet på livstid. I serien gjennomgås drapet grundig, og det sees nærmere på hva som skjedde den gang, under etterforskningen og avdekkes også nye forhold ved drapet.

Det som gjør Serial så god og spennende er hvor velprodusert serien er. Hver episode tar for seg en vinkel av saken, og man hører autentiske lydopptak fra politiavhør, rettssakene mot Syed, forklaringer fra vitner og jurymedlemmer, og personer som ikke ble avhørt som vitner, men som burde vært avhørt, andre som kunne være gjerningsmannen osv. Det hele syes sammen med en velskrevet historie fra redaksjonen for Serial som brukte ett år på å gjennomgå saken.

Det snakkes nå om at Orderudsaken skal bli en norsk versjon av Serial. Jeg tror dessverre at det ikke vil fungere av flere grunner: Det kreves en meget god gjennomgang av saken, med objektive og gode journalister som lager en god fremstilling. Serial er meget klar på at det er ikke noe forsøk på å renvaske Adnan Syed, og objektiviteten til redaksjonen er utvilsom gjennom hele serien. Detaljene og den grundige og objektive gjennomgangen er nerven i hele serien – journalistene er kritiske til alt som kommer frem, og legger ikke føringer på hva lytteren skal tro. Det at det at det er begått et mord og kanskje en uskyldig sitter fengslet mens den reelle morderen går fri er mer et underliggende premiss for serien.

Dersom du er engstelig for å kunne følge med på en engelskspråklig serie, så ikke være redd for det: Det går riktignok noe raskt til tider, men siden det er opptak, så kan du hoppe tilbake om det er noe som er uklart. Du kan også høre det hele om igjen, som jeg planlegger å gjøre. Du kommer også raskt inn i språket, og mye repeteres slik at du får med deg detaljene.

Serial er blitt den mest nedlastede podcast noensinne, og kanskje dette er starten på at podcast (eller lydblogg) tar av kommersielt. Serial er gratis å laste ned, men det oppfordres til å gi bidrag til de som produserte Serial, som kan gjøres her. Jeg har donert, for dette er noe av det beste underholdningen jeg har opplevd de siste årene, men hadde med glede betalt for Serial.