Når man er på farta og bruker mobiltelefon eller nettbrett er det en viss risiko for at strømmen i batteriet ikke holder til man har mulighet til å lade neste gang. Heldigvis er det kommet en løsning på dette de siste årene. Løsningen er nødladere, og i det siste har det kommet en rekke ulike alternativer til forholdsvis rimelig penge. Du kan grovt sett dele nødladere i to kategorier: Nødlader for mobiltelefon og nødlader for mobiltelefon og nettbrett.
Forskjellen på disse er ladekapasiteten. Mens nødladere kun for mobiltelefon (selv om de kan brukes til nettbrett, men lader da mindre del av nettbrettets batteri) har en kapastitet på opp til 2500-3000 mAh, har nødladere for nettbrett opp til 10.000 til 12.000 mAh. mAh betyr 1000 ampere-timer som er måleenheten for en elektrisk lading. Batteriet på en mobiltelefon er på mellom 2000 og 3500 mAh, så en lader på opp til 2500 mAh vil kun egne seg på en mobiltelefon av normal størrelse (opp til 5,5 tommers skjerm). Dersom du skal ha en lader for å lade mobiltelefon flere ganger eller lade nettbrett, bør du ha en nødlader på mellom 5000 og 10000 mAh (du får ladere med også langt mer kapasitet enn dette).
Tommelfingerregler for lading kan være:
- Lader på 3000 mAh kan lade ca 1,5 mobiltelefon
- Lader på 6000 mAh kan lade ca 3 mobiltelefoner eller ca. 80 % av nettbrett
- Lader på 10.000 mAh kan lade 1 mobiltelefon og ett nettbrett, eller 5 mobiltelefoner
Ovennevnte er selvsagt avhengig av hvor stort batteri det er på telefonen eller nettbrettet du lader.
I tillegg har vekten på laderen stor betydning. De minste laderne veier rundt 80-100 gram, mens de større laderne kan veie 250-300 gram. Det er derfor langt enklere å ha med en av de mindre laderne, enn de større. Men skal man på lengre turer, eller har et større behov for lading, vil de større laderne være best. Ønsker du ekstra strøm til telefon, må du også huske at ekstra batteri kan være et alternativ (dersom du har telefon som kan ta ut batteriet), men da må du skru av telefonen for å bytte batteri.
Også av betydning, men som ofte har sammenheng med vekten, er størrelsen på laderen. Har du en liten lader, på på mellom 2000 og 3000 mAh kan denne ofte få plass i lommen, og du kan da lade telefonen mens du har den i lommen. Med større ladere kan du lade mens telefon eller nettbrett er i veske.
Formen på laderen kan også ha betydning. Mange ladere er rektangulære, hvilket gjelder mest de større laderne, så er en del av de mindre laderne sylindriske. Sistnevnte kan være greit dersom du skal f eks ha med laderen i en bukse.
Du trenger kun én kabel til nødladeren, siden du lader nødladeren med micro-USB kabel inn i nødladeren, og du lader telefonen/nettbrettet med normal USB inn i nødladeren. Jeg vil anbefale at du har en kabel som er mellom 5 og 30 cm, slik at den ikke er for lang og tar for stor plass, og ikke for kort slik at du har noe fleksibilitet i hvordan du anordner ladingen. Enkelte av de store laderne har imidlertid to USB-porter, slik at du kan lade både telefon og nettbrett samtidig.
Merk også at en del ladere har lysindikatorerer som viser hvor mye batteriet på nødladeren er ladet opp. Dette kan være nyttig for å holde oversikt over hvor fullt batteriet på nødladeren er.
Du bør imidlertid være klar over at kvaliteten på batteriene i nødladerne varierer i stor grad. Enkelte av de mindre laderne har kun oppladbare standard AA-batterier av ymse kvalitet i seg, mens andre ladere igjen har litiumbatterier av god kvalitet. Det kan være greit å høre på andres erfaringer (forutsatt at de har brukt nødladeren over en tid, for det vises etter en del bruk hvordan kvaliteten er) og lese anmeldelser på f eks DinSide.no, Amobil.no osv. Kriterier på en god lader er at den fungerer like godt etter mange ladinger, den holder godt på strømmen, slik at den kan ligge ubrukt over flere uker/måneder, den lades raskt opp og lader opp telefon/nettbrett raskt, den blir ikke for varm ved bruk osv. Produktene fra Powerocks og GP har kommet godt ut av flere tester, som Powerocks Super Magicstick (sylinderformet, 80 g, 3000 mAh, med lommelykt, se anmeldelse her) og GP Portable Powerbank GPGL301 (rektangulær, 260 g, 10.400 mAh, to USB-utganger).
Du kan selvsagt bruker nødladeren til å lade andre ting, som trådløse hodetelefoner, lesebrett, kameraer, GPS osv.
Bonustips: Dersom du kjøper et diodelys fra IKEA (eller andre steder) som kan plugges i USB, har du en lommelykt eller leselampe med en nødlader (enkelte nødladere har også lommelykt innebygd):