Hvorfor er kryptovaluta så attraktivt?

Hvorfor er kryptovaluta så attraktivt?

Posted by

Noen har endelig klart å forstå hva bitcoins og kryptovaluta er, for andre er det fremdeles et mysterium. Diskusjonen om hvorvidt bitcoins er en valuta eller ikke, blir nok ikke folket enig om. Likevel skal vi forsøke å gi deg et litt bedre innblikk i hva bitcoin og kryptovaluta egentlig er, hvorfor det er så attraktivt for mange og hva som var intensjonen med oppfinnelsen.

Det finnes flere enn en grunn til at bitcoins og generelt kryptovaluta er attraktivt for mange, og vi skal gå igjennom et par punkter slik at det kan bli lettere for deg å forstå. Likevel er det viktig å påpeke at dette ikke er en oppfordring til å handle med kryptovaluta, det er et valg hver enkelt må ta på egenhånd.

Det finnes ingen bank

Vi starter med å ta en titt på hva som egentlig var ideologien bak den velkjente kryptovalutaen. Å sammenlikne bitcoins med en annen «normal» valuta er ikke alltid like lett. Bitcoin har nemlig ingen sentralbank som holder oversikt eller som stabiliserer kursene. Litt av ideologien bak kryptovaluta er nettopp dette; at det ikke er noen banker som styrer, men at det er «alle vi folket» som holder styringen.

I og med at det ikke er en sentralbank som holder styr er det heller ingen sentralbank som trykker penger for å stabilisere kursen. Bitcoin er en digital valuta og det skal derfor ikke trykkes noen penger på noe tidspunkt heller. Verdien til kryptovaluta varierer basert på etterspørsel og styres derfor ikke rundt inflasjon slik som våre «normal penger» gjør. Dette er grunnen til at det er risikofylt å investere i kryptovaluta. Det er vanskelig å analysere kursen og det hele ender stort sett opp i spekulasjoner fremfor konkrete svar.

Her er du anonym

En faktor som mange ser på som en svært positiv ting er det faktum at bitcoins er anonyme. Igjen, i og med at det ikke er noen banker som sitter med styringen kan du altså holde hvem du overfører til og hva du kjøper hemmelig. Dette er grunnet den berømte teknologien blockhain og det faktum at kontoen din på mange måter ikke er knyttet til deg som en enkeltperson, men heller til tilhørende, hemmelige nøkler.


Det er heller ikke slik at du kan gjøre hva du vil uten at det skjer noe. La oss si at du logger deg in i Bitcoin Revolusjon-appen og du gjør en transaksjon. Blockchain teknologien fungerer som en slags regnskapsføringsbok og her skrives din transaksjon ned. Den kan ikke spores til deg, men likevel er oversikten der. Blockchain teknologien er tilgjengelig for alle, så dersom du skulle ønske å tukle med regnskapet må du rett og slett inn å endre regnskapet hos alle i verden. Det er ikke en enkel prosess.

Dette er altså grunnen til at mange føler at kryptovaluta er en sikrere måte å handle på. Det er ikke bankene som styrer, men hver enkelt. Du kan handle anonymt, men regnskapet eksisterer. Det høres jo ganske fint ut, gjør det ikke? Bare husk at markedet opplever ekstreme svingninger og det er vanskelig å spekulere seg frem til hvorvidt verdien vil øke eller synke.