Audacity

Slik fungerer bitcoin

Posted by

Hva er egentlig bitcoins? Hvem oppfant dem? Er det en valuta på ordentlig? Hva er fordelene og ulempene? Er bitcoin fremdeles relevant? Burde jeg kjøpe bitcoins?

Slapp helt av, du er ikke alene om å sitte med disse spørsmålene. I denne artikkelen skal vi hjelpe deg litt lenger på veien mot å forstå hva bitcoin egentlig er.

I 2017 var bitcoin sin verdi på topp. Det varte et par minutter før den begynte å dale igjen. Hadde Elon Musk noe med det å gjøre? Det er mye som kan være vanskelig å forstå knyttet til bitcoins og kryptovaluta generelt. For at du skal få en bedre forståelse for hva bitcoins egentlig er, skal vi gjennom et par begreper og vi skal prøve å forstå hvordan kryptovaluta fungerer som en valuta.

En lommebok og to nøkler

For å virkelig forstå bitcoin og kryptovaluta, må vi gjennom et par begreper. Vi begynner med wallet. Wallet er jo ganske greit det engelske begrepet for lommebok. Når man handler med kryptovaluta så oppretter man en wallet eller en lommebok i form av en bankkonto digitalt. Her samler du på en måte valutaen din og du kan enkelt få tilgang til den på mobil eller pc. Hvorfor det ikke bare kalles for en bankkonto kan vi alle lure på.

Det neste begrepet vi skal innom er nøkler. Du skal nemlig ha noen forskjellige digitale nøkler når du handler med bitcoins eller kryptovaluta generelt. Den første nøkkelen er en offentlig nøkkel som minner mye om et kontonummer. Denne nøkkelen er dit andre kan sende deg bitcoins, altså slik at du kan motta valuta fra andre. Den andre nøkkelen er en privat og hemmelig nøkkel. Den skal du bruke når du ønsker å ta en kikk på dine egne bitcoins og den tilsvarer på mange måter en pinkode. Denne bruker du for eksempel ved logg inn på BitQT.

Blockchain teknologi og kryptovaluta i hverdagen

Dersom du har lest litt om kryptovaluta har du kanskje hørt om den berømte blockchain teknologien. Du kan på en måte sammenligne denne teknologien med en regnskapsbok. Denne teknologien er egentlig bare et stort offentlig system som skriver ned alle transaksjoner. Her skrives virkelig alle transaksjoner ned, noe som gjør det svært sikkert. I og med at blockchain teknologien ligger hos alle, vil det si at om du ønsker å tukle med regnskapet er du nødt til å endre regnskapet hos alle. Det er lettere sagt enn gjort.

Nå som du vet litt mer om begrepene som brukes rundt bitcoin, hva er det egentlig? Det du kanskje ikke er klar over er at du allerede, mest sannsynlig, har brukt kryptovaluta. Det er nemlig mange bedrifter som har brukt kryptovaluta lenge. Har du noen gang brukt Wolt eller Foodora? Eller om du besøker en spillehall og kjøper «billetter» du kan bruke på hvert enkelt spill. Da bytter du pengene dine inn i en annenform for valuta, enten det er billetter eller tokens. På den måten er hver enkelt billett eller token verdt mer enn bare en krone.