Kindle Paperwhite – et lesebrett som integrerer seg i hverdagen – nå også med norske ebøker!

Posted by

Jeg har hatt mange lesebrett, både fra Amazon (Kindle) og andre produsenter. Dessverre har ikke mine tidligere lesebrett blitt en integrert del av hverdagen og har ikke tatt over for lesing av bøker – uvisst av hvilken grunn. Alle brettene har vært av ulike størrelser og med ulike funksjoner, men jeg tror det å lese bøker i papirform var for etablert hos meg til at jeg kunne gi slipp. Først da jeg anskaffet meg et Kindle Paperwhite endret lesemønsteret mitt seg kraftig, og nå blir det til at jeg foretrekker å lese på lesebrett fremfor i bok.

La det først være helt klart: Jeg er sterkt i mot vertikal integrasjon (dvs. samme produsent står for programvaren i enheten og maskinvaren) og innlåsingseffekter som at man kun kan handle på Amazon.com på lesebrettet. Men Amazon har gjort Kindle Paperwhite er såpass åpent at det går an på ett vis, som jeg som skrive nærmere om nedenfor, selv om det ideelle hadde vært at jeg kunne f eks kjøpe norske ebøker rett på Kindle.

Kindle Paperwhite har vært omfattende beskrevet mange steder (du finner en grundig gjennomgang på bloggen ebokhyllami, Martin Bekkelund har en god test, bloggen OP-5s omtale og Eirik Newts omtale – alle disse beskriver Kindle Paperwhite første versjon – det er versjon 2 man får kjøpt nå som er noe bedre enn anmeldelsene tilsier), og stikkordsmessig kan brettet beskrives med følgende:

 • Meget lett – 206 g
 • Touch-skjerm på 6 tommer (som jeg opplever som akkurat passe stor for bøker) og oppløsning så lesing blir på nivå med trykte bøker
 • Innebygd engelsk ordbok, slik at du slår opp ord med ett trykk på ordet
 • Stor lagringskapasitet (ca. 1100 bøker)
 • Bakgrunnslys slik at du kan lese bøker på senga uten å forstyrre den som eventuelt ligger ved siden av, eller at du kan lese hvor som helst uten å tenke på om du har godt nok leselys
 • Meget godt batteri (ved 30 min lesing per dag med Wifi skrudd av, skal én lading vare i opp til 8 uker)
 • Wifi eller 3G, slik at du kan sende dokumenter og bøker til enheten på en meget enkel måte. Jeg anbefaler å kjøpe Wifi slik at overføring til Kindelen er gratis om du skal bruke tjenester som Instapaper (se nedenfor)
 • Du kan prøvelese bøker før du kjøper: Amazon sender deg den første delen av boken, så kan du enkelt kjøpe resten om den fenger
 • Kjøp ebøker (kun på engelsk stort sett) rett fra Amazon med ett klikk!
 • Billig: ca USD 200 (for versjonen uten reklame) med fri frakt (dvs. ca kr 1200). 
 • Bestiller du Kindle fra Amazon, har du den på døra etter 2-4 dager (!)

For å oppsummere ovennevnte: Jeg opplever det som bedre å lese på Kindle Paperwhite enn i bok, noe som skyldes lav vekt, bra batteri, skarp skjerm og behagelig baklys, samt de andre funksjonene. 

Den største fordelen med Kindle – bortsett fra at det er trolig det beste lesebrettet på markedet – er at man har tilgang til Amazons store bokbutikk rett fra brettet. Med ett klikk kan man enten kjøpe en bok eller få prøve av boken tilsendt. Det er så enkelt at det er lett å forkjøpe seg, er vel det eneste negative jeg kan komme på med dette, og at det i det vesentlige er engelske bøker.

Men det er mange andre måter å fylle Kindlen med innhold:

Overføring via kabel. Dersom du har tilgang til ebøker fra andre kilder, kan du koble Kindlen til en PC og overføre bøker eller dokumenter rett inn på Kindlen. Tilkobling skjer med standarden for telefoner, nettbrett og lesebrett nå: micro-USB, som også brukes til å lade Kindlen. Kindle støtter Amazons egne Kindle-formater (AZW) i tillegg til rene tekstdokumenter (TXT), Adobes pdf-format, ebøker og dokumenter i MOBI-format (meget benyttet format) som ikke er beskyttet (med DRM), Word-dokumenter (DOC og DOCX), bilder (JPEG, GIF, PNG, MBP) og en del andre formater (som PRC og HTML).

Konvertering av dokumenter. Siden skjermen på Kindlen er kun 6-tommer, kan ikke pdf- og word-dokumenter leses i fullformat, og disse må konverteres. Det samme gjelder andre ebok-formater som EPUB og PRC. Det er utviklet et godt program for å gjøre konvertering av dokumenter til MOBI-format, som er det beste for Kindle, som heter Calibre. Programvaren kan hentes ned gratis her, og kan også brukes til å organisere dine ebøker. Programmet er ikke helt intuitivt, men med noen minutters prøving vil en middels god it-bruker få til dette. Ellers er det bare å søke på internett etter instruksjoner (se bra instruksjoner fra ebokhyllami her).

Sende bøker og dokumenter til Kindle. Dersom du har en bok eller dokument du vil ha til Kindlen din, kan du bare sende det på epost til Kindlen. Når du registrerer Kindlen hos Amazon får du tildelt en epostadresse, og ved å godkjenne avsendere til Kindlen (bl.a. for å forhindre hacking og spam til din Kindle) hos Amazon (har du epost hos Gmail, må du legge inn denne eposten som godkjent på din side hos Amazon), sender du dokumenter og bøker enkelt til Kindle. Noen minutter etter dokumentet/boken er sendt, dukker den opp på Kindlen (du må skru på Wifi og velge synkronisering om denne er skrudd av). Er dokumentet du sender ikke lesbart på Kindlen, f eks det er et Word eller pdf-dokument, så skriver du «CONVERT» i tittelfeltet på eposten, og Amazon konverterer dokumentet for deg. Merk at dette tar noe lenger tid enn å bare sende dokumentet.
  
Kjøpe norske ebøker. Den norske nettbokhandelen ebok.no har endelig klart det ingen andre har fått til: Å selge norske ebøker til Kindle. Det er en meget god og enkel løsning, ved at du kjøper en ebok hos ebok.no, som er like enkelt omtrent som å kjøpe på Amazon (de kan godt gjøre litt for å gjøre nettbokhandelen bedre – det er et håpløst søk her…). Etter boken er kjøpt, sendes den rett til din Kindle. Merk at det er best å ha en Kindle som fungerer på Wifi, ellers vil Amazon kreve ekstra betalt for ebøker som sendes til enheten via 3G-nettet. Du må også passe på at det står at boken kan leses med Kindle:

   

Eller du kan gå på siden over Kindle-bøker. Noe som også er viktig er at du skriver inn «@ebok.no» som godkjent epostadresse på din side hos Amazon, slik at ebok.no er godkjent avsender av bøker til din enhet. Du kan også kjøpe ebøker fra andre steder, som Ark, Bokskya osv. Da kreves det imidlertid en konvertering av boka (noe som kan medføre at beskyttelse i boka blir fjernet og som er ulovlig i Norge), som kan gjøres med Calibre, se nedenfor. Last ned gratis ebøker. Det er mengder av gratis ebøker på nettet, også helt lovlig. Disse kan du enten sende til Kindlen med epost eller legge inn via kabel. Du finner gratis ebøker bl.a. her:

 • Open Library har trolig den største samlingen med gratis ebøker med over 1 million titler. Bøkene er tilgjengelig i mange formater, også Kindle-format (MOBI) som ikke krever konvertering. Meget funksjonsrike og gode nettsider.
 • Project Gutenberg er en stor samlingen med gratis ebøker. Bøkene er tilgjengelig i en rekke formater, bl.a. Kindle-format (MOBI) som ikke krever konvertering. Bare last ned og send til din Kindle. Dessverre ikke mange bøker på norsk.
 • Du finner også mange bøker og tekster på Archive.org, selv om det er noe vanskeligere å finne bøker her (skal være over 2,5 millioner bøker her).
 • Amazon.com har også mange gratis bøker (samt bøker som er neste gratis til under USD 1). Her må du søke gjennom Amazons store samlinger, men du finner:
 • ManyBooks.net her mange gratis ebøker, til og med noen på norsk.
 • eBookTakeAway.com har mange klassikere på engelsk med omtale av bøkene. Bøkene er tilgjengelig i HTML, pdf og ren tekst og må som regel konverteres før bruk på Kindle (se ovenfor).
 • Kindle Nation Daily har oversikt over gratis bøker fra Amazon (mye «romance» her, men kanskje noe enkelte liker…)
 • Books Should Be Free – bøker i mange formater, også lydbøker. På en del språk, men mest engelsk. Ingen norske bøker. 
I tillegg finnes det mange tilbud på ebøker, som ebok.no som har ukens Kindle-tilbud med norsk ebok til en billig penge (mellom kr 40 og 60).
  
Les artikler og informasjon fra internett på din Kindle. Ofte er det lange og gode artikler og informasjon på internett du gjerne skulle ha lest på en bedre måte. LCD og LED-skjermer på PC, nettbrett og mobil er ikke gode å lese på, mens lesebrett og papir er langt mer foretrukket for lengre og dypere tekster. Med bruk av tjenesten Instapaper (om du synes dette ligner på «Instagram» så var Instapaper ett par år tidligere ute med sitt navn) kan man lagre artikler for senere lesing på meget enkel måte:

 1. Når du er på en artikkel du vil lese senere, klikker på du på et bokmerke til Instapaper (kalt Read Later). Teksten i artikkelen sendes da til Instapaper-tjenesten, og kan leses senere. Dette gjelder også passordbeskyttede tjenester som Aftenposten, Economist osv.
     
 2. Velg så å laste ned de artiklene du skal lese på din Kindle ved å velge last ned og Kindle (se bilde til høyre). Artiklene som er lastet ned er det greit å arkivere på Instapaper, slik at du ikke risikerer å laste de ned igjen senere.
    
 3. Filen som lastes ned, sender du til din Kindle på epost, og vips (kanskje etter du har skrudd på Wifi og synkronisert) kan artiklene du har samlet leses på Kindlen.