Geocaching – spenning og aktivitet for hele familien

Posted by

Geocahing er et kinderegg for foreldre: Spenning, aktivitet (ute) og noe familien kan gjøre sammen. Geocahcing er et spill/fritidsaktivitet hvor man bruker GPS-mottakeren på mobiltelefoner til å finne såkalte «geocacher» som er plassert på ulike steder. Geocachene fungerer som mål for turer eller skatter ved at det kan ligge gjenstaqnder i cachen som man kan bytte ut. Det er i dag registrert over 2 millioner aktive geocacher i verden og over 5 millioner geocachere.

Det finnes ulike typer cacher, som er kan gi ulike vanskelighetsgrader for å finne cachen. Men for de fleste cacher er det et mål å finne cachen kombinert med en fin tur. I cachen finnes det en logg man kan fylle ut, og enkelte cacher inneholder en «bytteting» (engelsk: swag) som kan være en ballong (ikke oppblåst), klinkekule, fin sten eller annen liten ting hvor finneren skal bytte ut tingen i cachen med en ting denne har med seg. Enkelte cacher er tilgjengelig kun på sommeren, mens andre er tilgjengelig hele året.

I reglene for geocaching oppfordres det til å utplassere cachene på spesielle steder som har en viss egenverdi, enten det er fordi det er vakkert, et kulturminne, eller for eksempel har en eller annen historisk tilknytning. For cacher som er plassert på historiske steder vil skattejakten» kombineres med ett innblikk i historie. Eksempelvis er det cacher plassert i nærheten av skjulesteder for Milorg og skjulesteder for motstandsbevegelsen under krigen, og da kan historier om krigen være spennende bakgrunnsstoff for turen og «skattejakten».

For å starte med geocaching må man laste ned en applikasjon først. Det er mange apper på Google Play, men en bra app som er gratis er c:geo (som kan lastes ned her). For å kunne registrere cacher må du ha en bruker på geocaching.com. Opprett en konto ved å klikke her (det er enklest å gjøre dette på en PC). Husk at du må bekrefte din epostadresse i epost som sendes til deg.

Etter kontoen er registrert går du til din geocache-app, og legger inn brukernavn og passord under services normalt (finnes under innstillinger).

Les mer om geocaching på Wikipedia og artikkel på DinSide.no eller på GCInfo Norge.