Aksjetips for nybegynnere

De mest etterspurte harde og myke ferdighetene innen teknologi i dag

Posted by

Uansett om du skal studere eller ser deg om etter en ny jobb er det smart å få en oversikt over de mest ettertraktede ferdighetene hos arbeidstakere. Vi ser nærmere på hvilke myke og harde ferdigheter norske bedrifter innen teknologi vil se etter hos nyansatte i 2019. Men først:

Hva er harde og myke ferdigheter?

Hard ferdigheter handler om din evne til å utføre en bestemt oppgave. Myke ferdigheter på sin side handler om hvordan du gjør oppgaven. Dette kan for eksempel være hvordan du tilpasser deg, måten du samarbeider på og andre avgjørelser du tar på veien til å utføre oppgaven.

De harde ferdighetene inkluderer spesialisert kunnskap og tekniske ferdigheter. Harde ferdigheter er alt fra regnskapsføring til programvareutvikling. Disse ferdighetene er mye lettere å evaluere for arbeidsgivere enn myke ferdigheter. Ofte har du et bevis på harde ferdigheter gjennom studier eller fagbrev, selv om det ikke alltid er tilfelle.

Myke ferdigheter handler om tenkning, atferd, personlige egenskaper og kognitive ferdigheter. Disse ferdighetene er vanskeligere å måle, spesielt i intervjusituasjon. Selv om myke ferdigheter er vanskeligere å måle kan de være grunnet til at du lander drømmejobben.

Harde ferdigheter

Som nevnt ovenfor er harde ferdigheter spesialisert kunnskap. La oss se på en liste over noen av de mest ettertraktede ferdighetene i 2019 innen teknologibransjen:

Cloud computing

Cloud computing eller skytjenester, er en betegnelse på datalagring, programvare og dataprosessering på eksterne serverer som er knyttet til internett. Her vil du jobbe for å videreutvikle like systemer. Skytjenester gjør slik at kunden kan betale for det den bruker i stedet for å ha en egen fysisk server.

Animasjon

Spesialiserer du deg innen animasjon kan du hjelpe med å lage alt fra reklamefilmer og videoer til å jobbe med å utvikle nye norske spilleautomater. Animasjon handler om å skape liv og bevegelse. Velger du animasjon er du nødt til å hele tiden lære nye måter å jobbe på ettersom teknologien stadig er i utvikling.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens er i vinden om dagen. Det er høy etterspørsel på harde ferdigheter innen dette feltet. Kanskje blir du en pionér innenfor denne nye teknologien?

Applikasjonsutvikling

Med dagens fokus på digitalisering og automatisering er gode applikasjonsutviklere høyt ettertraktet. Ved å bli en utvikler jobber du med å programmere nye systemer og applikasjoner for ulike selskaper.

Datavitenskap

Datavitenskap eller informatikk, er vitenskapen som ligger bak all programvare. Alt fra store IT-systemer, nettportaler, databaser, programmer og apper er avhengig av informasjonsteknologien for å fungere.

Hvem har nytte av slike ferdigheter?

Ferdigheter innen teknologi blir mer og mer ettertraktet. Nesten alle bransjer ser etter personer med god kunnskap innenfor disse feltene. Et felt som er avhengig av å være ledende innen denne utviklingen er iGaming industrien. Her kan du hjelpe Norges casino, altså NorgesAutomaten, og mange flere med å utvikle nye løsninger innen applikasjonsutvikling, spillutvikling, animasjon og mye mer.

Nesten alle bransjer vil bli avhengig av slike kunnskaper i fremtiden, uansett om kunnskapen kommer fra et eksternt selskap eller internt. Så om du vurderer å spesialisere deg innenfor et av disse feltene kommer du nok ikke til å gå uten jobb lenge.

Myke ferdigheter

Selv om harde ferdigheter får mye oppmerksomhet betyr ikke det at myke ferdigheter ikke er viktig. Faktisk sier 57 % av ledere at myke ferdigheter er viktigere enn harde ferdigheter i en undersøkelse gjort av LinkedIn. Men hva er noen de viktigste myke ferdighetene du kan utvikle?

Både kreativitet, overtalelse, tilpasningsevne og samarbeid er områder du stadig bør jobbe med om du ønsker å lykkes i ditt felt. Du er kanskje ikke overrasket over at kreativitet topper listen. Alle bedrifter trenger selvfølgelig personer som kan tenke ut nye ideer og løsninger for å videreutvikle selskapet.