Ditt favoritt radioprogram på podcast på mobiltelefon – enkelt og greit

Posted by

Podcast radioprogrammer, lydfiler eller videofiler som er tilgjengelig på internett som kan lastes ned og høres på. Dette er enklest på mobiltelefon (selv om navnet kommer fra den gang man hørte på Podcasts på iPod), men kan også gjøres på nettbrett og PC. På smarttelefoner får man apper som gjør det enkelt å abonnere på og laste ned sine favorittprogrammer. Her er en liten oversikt over hvordan man gjør det.

Først bør man laste ned en Podcast app. Det er mange gode apper på Google Play, og her er noen av dem: 

Disse appene er stort sett bygd opp likt, men videre er Pocket Casts, som er en app som har meget god og brukervennlig funksjonalitet, beskrevet.

Pocket Casts gir mulighet til å finne og laste ned lyd og videofiler på en enkel måte, som radioprogrammer og show, som er delt på Internett. Appen koster noe penger (rundt kr 23 i skrivende stund), men er du en bruker av podcast så er dette en god investering. 

Det første du må gjøre er å finne det programmet du ønsker å abonnere på eller andre lyd og videofiler. Det er godt utvalg med norske kilder, bl.a. fra NRK, og mye annet spennende. 

Når du har funnet noe du ønsker å abonnere på, trykker du «Subscibe»: 
 

Når du har funnet de podcastene du ønsker å abonnere på, kommer de opp på en samlet oversikt. Her er det også varsel dersom det er kommet til nye podcaster i abonnementene dine siden sist:

Du kan laste ned podcaster manuelt, eller sette appen til å laste ned automatisk. Du bør laste ned når du er på wifi, om du kan, siden podcaster er ganske store i størrelse. Du laster ned ved å gå inn på det enkelte abonnementet og trykke på ringen for nedlasting:

Nedlasting går på noen sekunder om du har tilstrekkelig god nettverk. Når podcasten er lastet ned, kan du høre på den:

Dersom du stanser å høre midt i en podcast, vil avspilling fortsette der du sluttet neste gang. Du kan også laste ned video-podcasts, men merk at disse er noe større i størrelse enn de rene lyd-podcastene. Her er utvalget stort sett engelsk-språklige, men det er å håpe på at det etterhvert kommer norske alternativer: