Refleksjoner om bruk av jobb-epost til privat bruk

Posted by

Mange bruker eposten de har hos sin arbeidsgiver til privat bruk, dvs. kommuniserer med venner, skole, barnehage, foreldre i klassen til barna osv. Undertegnede som har erfaring innenfor IT og granskning har gjennomgått flere hundre PCer på arbeidsplasser, har jeg sett mye (rart). Det er ikke grenser for hva man bruker arbeidsepostadressen eller arbeids-PCen til. Jeg tror ikke de fleste er klar over hva det innebærer å bruke arbeidseposten til privat bruk.

Eposten din på jobben er ikke din (selv om Datatilsynet synes å være av en annen oppfatning), og det er flere situasjoner hvor andre kan få tilgang til eposten din. Dessuten er det sikkert allerede i dag flere som har tilgang til eposten din uten du er klar over det ved administrasjonstilganger, backup, deling av mapper mv. Dersom det skulle skje noe ekstraordinært, som en granskning, vil en rekke fremmede mennesker kunne lese gjennom epostene dine (tenk på det neste gang du sender en privat epost :-).

En annen utfordring er at du ikke vil kunne ta med deg private eposter når du bytter jobb. Du kan ikke ta med deg jobbrelaterte eposter til ny jobb, og det krever at du filtrerer ut eposter som kun er private for å ta med disse videre. Det er ikke en enkel jobb, så det er kanskje greit å sette av 2-3 uker allerede nå?

Selv har jeg benyttet Gmail i mange år (siden januar 2005), og har alle mine private eposter samlet her. Det betyr at jeg kan søke frem til alle eposter på min telefon eller PC, og får full oversikt. Jeg aldri benyttet arbeidseposten til private eposter etter jeg begynte å bruke Gmail, og det gjør at jeg ikke har måtte ta med meg epost fra tidligere arbeidsgivere, eller miste epost fordi disse blir igjen hos arbeidsgiver ved jobbytte. Selv ber jeg også venner om privat epostadresse, siden jeg vil ikke at private eposter jeg sender til dem skal være tilgjengelig ved andres gjennomgang av deres eposter.

For meg er det merkelig at så mange velger å bruke arbeidsepost til private formål, men det skyldes kanskje uvitenhet? Det er meget enkelt å sette opp en Gmail-konto, og få tilgang til eposten på PC eller telefonen din (du har egen app for Gmail eller så kan du velge å få Gmailene inn i epostappen på telefonen din sammen med jobb-epost uten at disse blandes på epostserveren). Min sterke anbefaling er: Gjør dette nå.