Forleden var mobilnettet til Telenor nede en lengre stund, og det er ikke uvanlig – mobilnettene til Telenor, Netcom og andre er nede til tider. Du kan også bli selvforskyldt uten nett selv, ved at kontantkort ikke er fylt opp, telefonen ødelagt, på sted uten dekning og av andre årsaker. Men når du ikke har tilgang til mobilnettet med din telefon eller nettbrett – hvordan får du da kommunisert?
Det første du må gjøre er å få tilgang til trådløst nett. Internett er mindre sårbart enn mobilnettet siden Internett ble opprinnelig konstruert til å takle en atomkrig (men det er ikke så robust!). Har du fått tilgang til Internett er du klar til å kontakte andre, men hvordan du skal få kontakt med andre blir da det avgjørende spørsmålet.
Det er mange måter å kontakte andre over Internett, men det avhenger av hvilke løsninger de du skal kontakte benytter. Dersom du har kontaktet andre på spesielle løsninger tidligere, er det gitt. Ellers må du prøve deg frem etter hvilke løsninger de fleste benytter for å finne én å ta kontakt med. Det som er avgjørende er at løsningen har en «push-funksjon», dvs. at meldingen sendes til mottakeren og varsler denne. At du legger ut noe på ens «vegg» på Facebook eller på Instagram kan gjøre at mottakeren ikke får meldingen.
Her er en del løsninger som benytter Internett som kan være aktuelle som du kan både sende meldinger med (chat), samt ringe både med tale og video. Det kan imidlertid være greit å avtale med dine nærmeste hvordan dere kommuniserer om mobilnettet er nede.
Facebook og Messenger. Mange bruker Facebook, og gjennom Facebook på telefon, nettbrett og Internett kan du sende meldinger. Facebook har skilt ut meldingene til appen Messenger, som du finner til nettbrett og telefon her. Facebook på Internett finnes på Facebook.com.
Hangouts kan brukes av alle mobiltelefoner, nettbrett, PCer, herunder alle som har Google-konto, Gmail eller bruker nettleseren Chrome. At du får kontakt med noen på Hangouts er derfor ganske sannsynlig. Du finner Hangouts for telefon og nettbrett her.
Skype finnes til mange løsninger som telefoner, nettbrett, PC mv., og det er derfor sannsynlig at mottakeren er tilgjengelig på denne. Du finner Skype for telefon og nettbrett her. Du finner mer om Skype her.
Viber er en populær løsning med mange brukere, og som finnes til mange plattformer. Du kan chatte, ringe og foreta videoanrop. Viber for telefon og nettbrett finnes her. Du kan lese mer om Viber her.
I jobbsammenheng er også Lync anvendelig. Du kan både sende meldinger (chat) og ringe gjennom Lync. Du finner Lync for mobiltelefon og nettbrett her.
Facetime fra Apple kan også være en løsning dersom du selv bruker iPhone og du vet at mottakeren har iPhone. Men denne løsningen finnes bare til Apples produkter i motsetning til løsningene ovenfor som finnes til mange plattformer, og har derfor begrenset anvendelsesområde.