Garantere ende til ende kryptering av dataen din på internettet

Garantere ende til ende kryptering av dataen din på internettet

Posted by

Sikkerhet og personvern er noe av det, som de fleste menneskene er mest opptatt av, når de tenker på internettet. For å kunne garantere dette, bruker mange nettsider en ende til ende kryptering. Hva dett er og hvordan du kan garantere ende til ende kryptering av din data, for å kunne bevege deg innen internettet på den sikreste måten som er mulig, leser du i denne artikkelen.

Hva er egentlig ende til ende kryptering?

Før vi går inn på, hvordan du kan garantere ende til ende krypteringen din når du surfer på internettet, er det viktig å vite, hva egentlig ende til ende kryptering er.

Ende til ende kryptering er noe som brukes til å beskytte personlig data fra uønskede tredjeparter. Blant annet brukes ende til ende kryptering av meldingstjenesten WhatsApp, men også flere epost-tjenester så vel som mange andre nettsider bruker ende til ende kryptering for å beskytte den personlige dataen til brukerne sine.

Når en chat eller e-post er ende til ende kryptert, har bare de personene, som meldingen eller eposten er rettet mot muligheten til å lese hva den andre skriver.

Det som står bak dette, kan bli forklart på det vis, at en melding blir kryptert, altså låst, når den blir sendt. For åpne meldingen, trengs det en nøkkel, som bare mottakeren eller, om det handler seg om en gruppe, mottakerne har.

På dette vis, får bare utvalgte personer tilgang til personlig data.

Hva kan jeg gjøre, for sikre dataen min, når nettsiden ikke tilbyr ende til ende kryptering

Som du har allerede lest, tilbys det ende til ende kryptering av en del nettsider, programmer og lignende og, at denne krypteringen sørger for et høyt sikkerhetsnivå.

Til tross for at mange nettsted i dag bruker en ende til ende kryptering, for å beskytte brukerne sine, finnes det fortsatt mange nettsted, som ikke bruker dette og dermed er mindre sikre, enn de nettstedene, som bruker en ende til ende kryptering. Du kan se, om en nettside kryptere data på en slik måte, ved å sjekke, om internettadressen starter på https eller http. Om den starter på https, brukes det en ende til ende kryptering, om adressen derimot bare starter på http, brukes det ingen ende til ende kryptering.

Men selv om ikke alle nettstedene leverer en ende til ende kryptering, kan du selv sørge for at dataen din kryptert på denne måte og du får tilgang til dette sikkerhetsnivået på alle nettsidene du besøker. For at dette blir mulig, må du bruke en såkalt VPN-tilknytting.

Hva er en VPN-tilknytting?

Som allerede nevnt, gjør en VPN-tilknytting det mulig, å profitere fra ende til ende kryptering av din data på alle nettsted.

En VPN, som står for de engelske ordene virtual privat network, altså et virtuelt privat nettverk, beskytter dataen din på veien rund i internettet.

Når du bruker en VPN, blir all data, som du sender ut, ledet over VPN-en, som du bruker. VPN-en krypterer dataen din, ved å gi dataen din en ny IP-adresse, før den ledes dit, den skal.

For å gjøre dette mulig, blir dataen ikke sendt ut fra enheten din, men fra serveren til VPNen din. Denne kalles også knutepunkt, fordi det handler seg om knutepunktet, som forhindrer, at dataen din kan bli satt i forbinding med deg, fordi du ikke sender dataen direkte til nettstedet, dataen sendes fra knutepunktet.

Hvordan får jeg tilgang til en VPN?

Nå, som du vet, hvordan en datakryptering via ende til ende kryptering eller en VPN-forbindelse funker, ser du kanskje fordelen med å bruke en VPN -forbindelse, når du surfer i internettet.

Men hvordan får man tilgang til en VPN-forbindelse?

Selv om det kanskje høres vanskelig ut, er det veldig lett å bruke en VPN-forbindelse. Det finnes mange forskjellige leverandører, som tilbyr muligheten til å abonnere forskjellige VPN-servicer.

Om du er redd for at du ikke har rå til å implementere en VPN i livet ditt, tar du feil.

Noen av de beste VPN-ene i verden tilbys til priser under 100 kroner. Vi synes, att dette er en rimelig pris, for at du kan fra det tidspunktet du installerer VPN-en surfe på internett uten a måtte frykte at uønskede tredjeparter får tilgang til din personlig data.

Som du ser, byr en VPN på en god mulighet til å surfe på internettet på en rimelig og sikker måte.