Lag fine og personlige julekort enkelt uten stress

Posted by

Googles bildeprogram Picasa, som er trolig noe av det beste av enkle bildeorganisering og -redigeringsprogrammer som finnes i dag, har en fin funksjon for å lage julekort (og andre billedkollager om man trenger det). Som kjent blir det ofte hektisk å få til julekort når dette skal sendes ut i desember, så her er en enkel løsning for å gjøre livet enklere i desember.

Googles Picasa er tidligere omtalt i Digidag, og du kan laste programmet ned her: picasa.google.com. For å lage et julekort må du velge ut de bildene som passer til julekort. Merk disse med stjerne i programmet – dette kan være nyttig å gjøre i løpet av året, så har du bildene til kortet klare til desember når julekort skal lages.

Så velg bildene merket med stjerne (på Album > Bilder merket med stjerne) og klikk på knappen «Lag kollasj» (eller menyen Opprett > Kollasj):

Og vips er det klart. Du har da flere valg for hvordan kollagen skal lages, f eks mosaikk (se bildet nedenfor):

Med middels avstand mellom bildene (se rød ring nedenfor):

Men dette er smak og behag. Du kan også eksperimentere med hvilke farger som skal være mellom bildene. Resultatet kan se slik ut (klikk på bildene for større format): 

Tekst legger du til ved å klikke på funksjonen for å legge til tekst:

Her kan du velge farge og stil på skrift, og legge teksten inn der du vil på bildet:

Etter teksten er lagt til, er kortet klart: 

Kollagene ovenfor ble laget på ca 5 minutter basert på bilder jeg fant på nettet. Husk å velge en størrelse på bildet til slutt som lar seg fremkalle eller skrive ut, som 5x 8 eller 15 x 20. Bildet sendes til fremkalling eller kan legges inn i noen av julekort-løsningene som f eks Japan Photo tilbyr.