Lær å søke som en ekspert på Google

Posted by

Google er en viktig del av vår digitale hverdag. Det utføres ca. 40.000 søk på Google hvert sekund. Mellom 16 og 20 % av søkene som gjøres hver dag, har det aldri blitt søkt etter på Google før. Hvert søk på Google går over nesten 2500 km, bruker ca 1000 computere og tar 0,2 sekunder å besvare. Google har 30 billioner sider indeksert, som gjør det til en utfordring å finne det man søker etter. Her er noen tips for å gjøre det enklere å finne frem på internett med Google.


Det er i hovedsak to søkemåter på Google: Du har standardsøket som er kjent for de fleste, ved å skrive google.no i nettleseren. Bruker du Chrome som nettleser eller har satt Google som standard søkemotor, kan du også søke på Google direkte fra adressefeltet på nettleseren din. Her finner du hvordan du skal gjøre Google til standard søkemotor fra Internet Explorer.

Og så har du avansert søk som finnes på denne siden. På avansert søk kan du søke med en rekke kriterier:

Avansert søk i Google

Det er noe merkelig at det ikke er så enkelt å komme til avansert søk i Google. Én måte er selvsagt å søke på «avansert søk» (i Google), og da kommer det frem link til siden. En annen måte er å foreta et søk. Da endres søkebildet seg, og det kommer opp en boks på høyre side med et slags tannhjul. Klikker du på dette, kan du velge «Avansert søk»:

I avansert søk kan du gjøre avanserte avgrensninger i søket, og de fleste kriterier du har behov for finnes her. I tillegg finnes det avansert bildesøk.

Du kan også gjøre avgrensninger gjennom å bruke såkalte «operatører» i søkefeltet for enkelt søk (eller rett i adressefeltet i nettleseren om Google er din standard søkemotor). Dette sparer deg for å gå veien via avansert søk, men krever at du kan søkeoperatører. Her er noen av de mest benyttede:

  • Søk etter et uttrykk ved å sette det i anførselstegn: «reven rasker over isen»
  • Bruks asterisk for å erstatte deler av begrep: «reven * over isen»
  • Søk kun på en bestemt side ved å sette «site:» foran: site:digidag.blogspot.com
  • Finn linker til sider ved å sette «link:» foran: link:digidag.blogspot.com

Du finner alle søkeoperatører for Google her.

Når du har foretatt et søk, kan du avgrense resultatet gjennom kriteriene som dukker opp under søkefeltet:

Trykker du på «Instillinger for søket» kan du velge å avgrense hvilket land resultatene skal være fra, på hvilket språk, tidsperiode for søket osv.

Her kan du forresten se hvilke søkeord som er mest benyttet på Google til enhver tid. Du kan også få søkeordene opp på en helside i nettleseren: