Robotiserte arbeidsoppgaver og farlig arbeid

Kunstig intelligens er fremtiden

Posted by

Det er flere tusen år siden Aristoteles definerte det første eksempelet på kunstig intelligens, men ikke mer enn et par tiår siden vi faktisk fikk se noe lignende hans hypoteser. Etter triumfene Deep Blue så mot sjakklegenden Kasparov på 90-tallet, kunne det virke som om kunstig intelligens stoppet noe opp. Computerkraften økte betraktelig, hånd i hånd med Moore`s Law, men kreativiteten og det menneskelige instinktet bak den kunstige intelligensen holdt maskinene tilbake. Det var før vi fikk den brilliante ideen om å basere kunstig intelligens på den menneskelige hjernen. Den dag i dag kan vi stolt si at maskinene har slått den menneskelige verdensmesteren i det klassiske, Kinesiske spillet Go. For det utrente øyet er det kanskje ikke et så stort steg, men for den som vet hva dette spillet begir seg ut på, så er det et massivt steg for kunstig intelligens.

 

Menneskehjernen som fundament

Bakgrunnen kommer fra det faktum at Go er et spill som baserer seg på en ekstrem dose menneskelig instinkt. I sjakk kan maskinene i dag regne ut til matt med 7 brikker igjen på bordet. Når det gjelder fremtidige trekk, så forbedres resultatene daglig her, men det er ikke mange trekkene maskinene egentlig kan se når du sammenligner disse med det faktiske antall muligheter. Det er rett og slett så mange muligheter innen sjakk, selv etter bare et par trekk, at maskinene ikke kan bli ”perfekte”. Det var derimot her det var enda mer menneskelig instinkt i spillet Go, noe som gjorde det overraskende at maskinene kunne slå den menneskelige verdensmesteren. Dette beviser derimot bare hvilken fantastisk forbedring kunstig intelligens har sett etter å ha brukt den menneskelige hjernen som en mal. Potensialet her er forøvrig ekstremt, og tiden vil bare vise hvor langt dette kan gå. Der kunstig intelligens i bunn og grunn forbedres kontinuerlig basert på eksempler, så vil det naturlig over tid forbedres så lenge vi forer algoritmene med data. Enten det handler om å forutse det neste trekker i sjakk, eller om aksjemarkedet skal kollapse i morgen, så er kunstig intelligens utvilsomt fremtiden.

 

Hvordan påvirker det deg?

Kanskje er du av typen som ikke blander deg så mye inn i det tekniske og overlater det til den yngre garde. Det er deilig å lene seg tilbake og nyte for eksempel casino en kald og mørk høstkveld her til lands. Da kan en bare overlate bekymringene til alle andre. Det er derimot noen som stå opp og vil stå opp for den teknologiske utviklingen. Dette er unge mennesker med en stor giv og vilje til å teste ut teknologien. Med alt fra selvkjørte biler til taleassistenter, så er utviklerne avhengige av at vi benytter oss av teknologien. Dette er for at algoritmene skal ha nok eksempler å lære av for å forbedre seg. Teknologien vil uten tvil fortsette å utvikle seg i rekordfart, og før vi vet ordet av det har den grodd ut av vår forståelse. Spørsmålet er bare om vi skal adoptere den i en tidlig fase og dermed hjelpe den å gro raskere?