Calibre – unik programvare for å administrere og konvertere ebøker

Posted by

Calibre er et unikt program for å administrere og endre ebøker uavhengig av plattform. Programmet støtter alle typer ebøker og de mest brukte ebok-leres, og utvikles for å støtte for nye typer ebok-lesere kontinuerlig. Dette til tross for at programmet utvikles av en privatperson (med hjelp fra flere frivillige), er åpen kildekode og er gratis å bruke.

Calibre administrerer alle ebøkene dine ved at du kobler ebok-leseren (f eks Kindle) til Calibre med en usb-ledning, og kan organisere og gjennomgå bøkene i Calibre.

Hovedvinduet i Calibre som viser dine ebøker

Du kan konvertere omtrent alle filformater til ebok-format (som EPUB eller MOBI), og lese på din ebok-leser.

Vinduet for konvertering av ebøker

Med Calibre kan du altså lage dine egne ebøker om du ønsker.

Du kan også sette opp Calibre til å laste ned nyheter som kan overføres til din ebok-leser. Eksempelvis kan alle nyheter fra en avis, nyhetskilde eller annet du måtte ønske lastes ned på et gitt tidspunkt for så å overføres til din ebokleser.

Calibre er koblet til mange ebokhandlere, som Amazon, Barnes and Noble og i andre land (italienske, spanske, russiske osv.) samt flere steder hvor det finnes gratis ebøker. Dermed kan du søke på ebøker i mange kilder samtidig, og kanskje også finne eboken du ser etter gratis (se eksempelet nedenfor hvor Frankenstein finnes i betalversjon, samt i gratis DRM-fri versjon). Men +EBOK.NO finnes ikke her….

Søk i flere nettsteder med ebøker samtidig med Calibre.

Calibre kan settes opp med Amazon og Kindle, slik at du kan sende ebøker rett fra Calibre til Kindle både via kabel og via epost (integrert mot Gmail). Calibre finnes med norsk grensesnitt

En av ulempene med Calibre er at det kan være noe komplisert å bruke, men det anbefales å lage en kopi av eboken og prøve seg frem på kopien slik at originalfilen ikke ødelegges. Det skal meget mye til for at du gjør noen skade da. Et tips kan være å åpne filene i utforskerprogrammet (som viser filer og kataloger) og dra ebøkene over til Calibre og slippe dem der. Slik overfører du ebøkene raskt og enkelt til din ebokleser.

Bruker du ebøker bør du teste ut Calibre. Du finner Calibre her.

Du finner også en blogg som gir tips og triks om Calibre her. Her er en gjennomgang av Calibre med alle funksjonene laget av personen bak programmet: