Picasa – gratis programvare med alt du trenger for å organisere, fikse og dele bildene dine

Posted by

Picasa er et gratis program som organiserer bildesamlinger (også meget store bildesamlinger), fikser og forbedrer bilder på en enkel og meget bra måte og gjør de mulig å dele bilder. Programmet er integrert med Googles online-bildeløsning som gjør at du kan raskt dele bilder på nettet. Du kan også lage collager for julekort og annet med dette funksjonsrike programmet, som også er enkelt å bruke.

Picasa har mange funksjoner, men hovedfunksjonene er å organisere, justere/forbedre/endre bilder og dele bilder.

For organisering av bilder, så er det mange muligheter. Når du laster bilder fra kamera eller telefon inn i Picasa, vil bildene lagres i mapper etter dato (du kan velge om det er dato som bildene lastes inn i Picasa eller dato bildet er tatt – jeg anbefaler det siste). Mappene organisert etter dato gjør det lett å finne frem til bildene, men dersom du blar gjennom bildene dine, så blar du kronologisk i bildene (du må ikke hoppe fra mappe til mappe som du må i enkelte programmer). Det er virkelig lett å få oversikt over bildene.

I tillegg kan du ordne bildene dine i album. Du oppretter album selv, og kan trekke bilder over til albumene som du ønsker. At du legger et bilde i album, fører ikke til at bildet forsvinner fra mapper. Bildene legges heller ikke dobbelt og tar opp plass. Du kan organisere bilder i prosjekter, dersom du arbeider med å gjennomgå bilder.

Bildene kan også organiseres etter personer og det er innebygd ansiktsgjenkjenning i Picasa, slik at personer som er avbildet organiseres etter mapper med navn.

Fra oversikten over bilder kan du velge funksjoner direkte, som å spille av mappen i lysbildevisning, lage collage av bildene, lage film av bildene, lagre bildene og dele bildene (med mange alternativer):

For å organisere bildene dine, kan de merkes med nøkkelord (som f eks «London» for bildene over), organisere bildene etter sted de er tatt (dersom det er lokasjonsdata i bildet), personer osv.

Klikker du på et miniatyrbilde i oversikten, får du bildevisning hvor du har mulighet til å se nærmere på bildet eller gjøre endringer i dette: ‘

På venstre side av bildet (se illustrasjonen ovenfor) kan du gjøre mange endringer som å beskjære bildet (croppe dette), rette opp skjeve bilder, fjerne røde øyne, få frem lys og farger i bildet, fjerne forstyrrelser i bildet (som en ledning over horisonten), og legge til tekst. Nedenfor er en del av effektene vist:

Google står bak Picasa, og på Googles søkeside finner man knappen «Jeg prøver lykken». Denne finner man også i Picasa, og som regel er denne knappen nok til at man får forbedret et bilde vesentlig ved å løfte frem lys og farge i et bilde. Her er eksempel på bruk:

  

Dersom du endrer et bilde vil Picasa ta vare på originalbildet, men vise bildet du har endret. Dermed risikerer du ikke å ødelegge bilder eller at bilder går tapt ved redigering i Picasa. Det er altså bare å slippe kreativiteten løs på bildene.

Du kan legge inn samme bilde ved siden av hverandre for å sammenligne endringer, og du kan legge to bilder ved siden av hverandre for å se hvilket bilde du skal beholde:

I visningsbildet kan du også favorittmerke bilder (er veldig greit å gjøre for bilder man ønsker å ha med på julekort på slutten av året), snu bilder som er feil vei, sende bilder på epost, dele bilder sosiale medier som Google+, og skrive ut bilder.

Du kan vannmerke enkelt bilder du deler for å forhindre at noen «låner» bildene dine.

Du kan benytte bildene fra Picasa på mange måter: Du kan eksportere til internett-side, hvilket kan være greit om man f eks skal dele bilder fra skole- eller jobbtur på intranett, men det er langt enklere å dele bildene på Google. Det er kun å merke bilder eller album og velge «Dele på Google+».

Du kan også sende bildene til fremkalling fra Picasa, og Elkjøp, Japan Photo, Lefdal, ExtraFilm og Eurofoto er noen som leverer fremkalling fra Picasa.

Du kan også lage fotoplakater og collager fra Picasa, og det blir meget gode resultater, f eks som takkekort for tur/besøk eller julekort:

I tillegg er det mange andre funksjoner som jeg ikke har nevnt her. Picasa er ekstremt funksjonsrikt og enkelt å bruke, og inneholder alt du trenger for å organisere en stor bildesamling (selv organiserer jeg nær 50.000 bilder i Picasa).

Picasa kan lastes ned her.