Transformasjonen til en digital leser av aviser og blader

Posted by

Jeg har gått mer og mer over til e-bøker (selv om Norge er et teknologisk u-land å regne for tilgjengelighet av norske e-bøker), men har hengt en del igjen på aviser og blader. Noe av grunnen skyldes at mediehusene er trege med å komme med løsninger til Android og Windows, og prioriterer de løsninger som medihusene og journalistene favoriserer.

Men nå har jeg endelig fått tatt steget helt over på digitale løsninger for aviser og blader, delvis takket være Aftenpostens overgang til digital løsning. Jeg leser nå kun Aftenposten på nettbrett gjennom appen Aftenposten eAvis:

Og jeg leser Dagens Næringsliv gjennom samme type løsning:

Dette fungerer veldig bra på alle våre nettbrett, fra rimelig nye Nexus 10 til Samsung Galaxy Tab 10.1 som er nær 3 år gammel. Selv om det kan bli smått til tider med hele avissider på 10-tommere, så kan man bare klikke på artiklene for å kunne lese dem i rentekst. Ellers kan man forsøke med større brett:

Aftenposten eAvis på et 12-tommers nettbrett

Jeg har ikke likt apper hvor avisene forsøker å produsere stoffet sitt i en annen layout, men det kan kun ha noe med vane å gjøre for meg, og jeg regner med at om få år så er den tradisjonelle avisside som presenteres i appene ovenfor historie. Det kan imidlertid bli et kostnadsspørsmål for avisene, for i dag er det vel så godt som ingen kostnad ved å gjøre avisene tilgjengelig som eAvis. Dette fordi avisene produseres som pdf-filer som sendes til trykkeriet, og eAvis-løsningen er kun tilgjengeliggjøring av pdf-filen gjennom en leseapp. Dette er en helt automatisert løsning, og krever ikke ekstra innsats. Det er derfor merkelig at det har tatt så lang tid for enkelte aviser å gjøre avisen tilgjengelig digitalt.

For blader, så har det vært litt vanskeligere, men gjennom appen Zinio får du tilgang til over 5.000 blader (Zinios norske nettside finnes her, og her finnes Zinio på Google Play). Jeg leser Wired og det fungerer bra på nettbrett. Zinios nettbutikk er meget bra, og siden prisene er basert på det landet hvor bladet produseres, er prisene på utenlandske blader rimelige for oss nordmenn. Zinio finnes til de fleste plattformer, men det er dessverre få norske blader her foreløpig.

Blad på norsk for menn i Zinios nettbutikk

Andre blad har jeg dessverre ikke funnet en løsning på, og det er underlig at Computerworld og PC World ikke finnes i digitale utgaver. Advokatbladet leser jeg også, men de har kun en nettversjon som fungerer, men ikke så bra som eAvis-løsningen (du kan forsøke den gratis her).