Ny teknologi gjør det lettere å investere online

Korona har endret nordmenns kjøpsvaner permanent

Posted by

Covid-19 har påvirket oss alle. Vi har opplevd utallige restriksjoner både i privat- og arbeidslivet og unntakssituasjonen har blitt den nye hverdagen, som vi må innstille oss på vil være normalen en god tid framover. Vi har vennet oss til å holde god avstand til hverandre, sørge for god håndhygiene og bruke håndsprit, samt begrense omgangskretsen til nære venner og familie. Aktiviteten i norsk økonomi falt brått etter innføringen av smitteverntiltak 12. mars og selv om aktiviteten markert i mai og juni økte etter en gradvis gjenåpning av samfunnet, er nedgangen i norsk økonomi i 2. kvartal 2020 den dypeste Statistisk Sentralbyrå (SSB) noen gang har målt. Dette har selvsagt også stor innflytelse på handelsbransjen, som opplever tidenes største utfordring og sliter mer enn under finanskrisen i 2008. Og til tross for økonomiske krisepakker har store deler av næringslivet vært nødt til å redusere driften, stenge midlertidig eller i verste fall stenge permanent.

Nye handlevaner blant nordmenn

En representativ undersøkelse gjennomført av Bring og IPSOS i Norge, Sverige og Danmark har kartlagt, hvordan koronapandemien har påvirket skandinavenes kjøpsvaner på nett. «I undersøkelsen oppga 3 av 10 respondenter at de har endret handlevanene sine på nett som følge av pandemien. De svarte blant annet at de har kjøpt mer på nett, og at de har handlet i nye varekategorier. De har også handlet mer i lokale nettbutikker», skriver Bring

Samtidig har antallet av nordmenn som velger å plukke opp pakkene sine på utleveringssteder under pandemien fallet. Dette har som følge, at nettbutikker som tilbyr valgfri levering har vist seg å være blant de foretrukne hos norske, samt andre skandinaviske forbrukere. Skal du eksempelvis kjøpe snus på nett, kan du hos nettbutikker som Snusdirect velge å få pakke i postkassen eller pose på døren, og dermed unngå direkte kontakt og minske smitterisikoen betydelig.
I Norge ses en dobling av antallet forbrukere, som ønsker å få levert pakkene hjem til døren og over halvparten av nordmennene ønsker å fortsette med denne form for levering i fremtiden.

Bring har også kommet med tipps til dem som driver nettbutikk. Blant annet skriver Bring, at «Aldersgruppen 60+ ble aktive nettkunder under pandemien. Dette er en kjøpesterk gruppe, og skal du beholde de er det viktig at du forstår dem slik at du kan tilpasse kommunikasjonen din.» En annen viktig detalj er, at gode returløsninger vil skape trygghet. 6 ut av 10 forbrukere sjekker returvilkårene før de handler på nett. Derfor er det viktig å forklare returvilkårene så enkelt som mulig og gjøre dem lett tilgjengelige på nettsiden, uten at forbrukeren først må legge varen i kurven og starte kjøpsprosessen for å få innsikt.

Norske nettbutikker har travle dager og posten leverer opptil 150 prosent flere småpakker enn før korona. Dette overstiger antallet av pakker som pleier å bli levert i dagene etter Black Friday, så det blir spennende å se, hvor høyt tallet vil bli etter årets Black Friday den 27. november.

Det kan ikke benektes at vi har endret vår kjøpsatferd og at det kommer til å bli mer netthandel i tiden fremover.