Guide og anmeldelse av appen Revolut

Hvordan gjøre datamaskinen raskere?

Posted by

Det er få ting som er mer frustrerende enn en treg PC eller Mac. Når datamaskinen arbeider tregt, får du kanskje mest lyst til å kaste den i gulvet. Før du gjør det, bør du imidlertid vurdere om det finnes tiltak som kan gjøre datamaskinen raskere.

Se for deg at du surfer på nett og leser nyheter om bygg på en nettside. Plutselig begynner viften på datamaskinen å suse, PC-en blir varm og ting laster tregt. Hvordan kan problemer som dette løses?

Her kan du lese mer om ulike metoder som kan gjøre datamaskinen raskere. Det finnes programvare som kan hjelpe deg, men også noen oppgraderinger for hardware. Les og lær!

Frigjør plass på PC-en

Som regel har man hatt datamaskinen en stund når man merker at den begynner å bli treg. Grunnen er enkel – du har lastet ned og installert programvare gjennom årenes løp. Disse programmene kan til slutt ta opp mye plass i PC-ens minne og på harddisken.

Et godt tips er derfor å slette software du ikke bruker. Du har gjerne installert programvare som antivirus, back-up-programmer, bilderedigeringsprogrammer og lignende. Disse programmene vil ofte kjøre i bakgrunnen uten at du er klar over det.

Du vil ofte merke at PC-en blir raskere så snart du har frigjort plass på harddisken. Dette gjør at det meste på datamaskinen går raskere.

Kanskje du tidligere opplevde forsinkelser når du skulle åpne nettleseren? Med raskere PC får du en bedre surfeopplevelse på nettsider som GO-Online.no, nettaviser og sosiale medier.

Unngå startup-programmer

Software kan fort gjøre PC-en eller Mac-en din treg. Dette gjelder kanskje spesielt såkalte startup-programmer, altså programvare som starter automatisk når datamaskinen slås på. Intensjonen bak dette er at du skal slippe å måtte starte programmet når du trenger det.

Dette kan selvfølgelig være nyttig dersom det er et program som brukes hyppig. Men dersom programmet ikke brukes, vil de bare ta opp unødvendig mye minne på datamaskinen.

Heldigvis finnes det en løsning på dette. Du kan nemlig selv bestemme hvorvidt programmet skal starte automatisk når PC-en slås på. Dersom du ønsker å sjekke om programmer starter automatisk, kan du benytte programvaren AutoRuns (for Windows).

Dette er gratis software som kan lastes ned direkte fra Microsoft sin nettside. Du kan velge å stanse automatisk kjøring av programmer via dette programmet.

Rydd opp med CCleaner

Programmet CCleaner er supert å anvende dersom du opplever at en PC eller Mac er treg. Denne skanner forskjellige filer på datamaskinen din, og sjekker hvorvidt du har gamle mapper eller filer som ikke trengs.

Har du for eksempel filer som ikke har blitt tatt i bruk på lenge, er ikke dette nødvendigvis noe du ønsker å samle på. Dette kan gjelde midlertidige filer, cache, prefetch data og informasjonskapsler. Alt dette kan føre til at datamaskinen din blir mye tregere enn ønskelig.

CCleaner sørger for å søke gjennom harddisken din. Den vil ikke slette filer med mindre du gir tillatelse til det, så det er ingen fare for at viktige filer slettes.

Fjern animasjoner du ikke har bruk for

Etter at Windows Vista og Windows XP kom på markedet, har operativsystemet til Windows kunnet skilte med mye flott grafikk og animasjoner. Dette er kanskje fint å se på, men slettes ikke gunstig for en treg PC.

Heldigvis er det enkelt å slå av disse animasjonene, slik at du kun har grunnleggende grafikk. For å fikse dette, trenger du bare å navigere til Start-menyen, og deretter klikke på «Adjust the appearance and performance of Windows».

Her kan du hake bort de tingene du ikke har behov for. Enkelt og greit!

Skaff mer RAM

En annen måte å gjøre PC-en raskere på, er ved å få mer RAM. Dersom du har en bærbar PC med 2 GB minne, vil en oppgradering av RAM kunne gjøre underverker. Husk imidlertid på at dersom du har versjonen av Windows med 32 bit, kan du maksimalt ha 3 GB RAM.

For noen blir dette litt for innviklet, og de velger da å kjøpe ny PC istedenfor. Undersøk likevel mulighetene for oppgradering av RAM dersom du vil spare noen kroner.

Bytt mekanisk harddisk med SSD

En datamaskin med mekanisk harddisk vil ha langt dårligere ytelse enn en datamaskin med Solid State Drive (SSD). En SSD har ikke noen bevegelige deler, og vil derfor være mer stillegående også.

Du kan fint kopiere alt fra den gamle harddisken over på en SSD, noe du for eksempel kan gjøre med programvare som Todo Backup Free 9.0. Sistnevnte er dessuten helt gratis!

Oppsummering: Slik blir PC-en din raskere

Dersom du irriterer deg over en treg PC eller Mac, er du langt fra alene. Heldigvis finnes det mange triks du kan teste ut før du kjøper ny datamaskin. Vi kan for eksempel anbefale å frigjøre plass på maskinen ved å slette programmer du ikke bruker.

Unngå også bruk av start-up-programmer, og installer software som rydder maskinen for filer du ikke bruker. Det kan også være lurt å fjerne animasjoner som ikke brukes, og skaffe mer RAM til maskinen. Ellers anbefaler vi SSD fremfor mekanisk harddisk. Lykke til!