Vi kjenner alle sammen følelsen. Dataen din forteller deg at det er en ny oppdatering tilgjengelig, men at du må restarte maskinen for at endringen skal virke. Og det skjer selvsagt alltid når man er midt oppi noe annet, og derfor ikke orker å gjøre det. Men når dette har skjedd mange nok ganger og man gjør det på automatikk, er det faktisk lett å glemme hva man går glipp av ved å ignorere oppdateringen, og bare hoppe over det igjen og igjen fordi man er litt for lat.
Det er de aller færreste av oss som tenker over hva det å oppdatere styresystemet vårt egentlig innebærer. For det handler ikke bare om at noen sier at vi burde det, det er faktisk viktige oppdateringer i forhold til å holde oss sikre når vi ferdes på nettet, skriver emailer og lignende, men det er også masse spennende funksjoner man kanskje kan få hvis man oppdaterer til for eksempel windows 10.
Hva er egentlig et styresystem?
Styresystemet, også kalt operativsystemet, er det system som danner fundamentet for hvordan mobilen, nettbrettet eller dataen din virker. Her gjemmer det seg alt fra forskjellige typer funksjoner, til sikkerhet, til mange, mange andre ting. Det er i bunn og grunn dette som bestemmer hva dataen din for eksempel kan og ikke og hvilke funksjoner som er tilgjengelig for deg, hvordan de ser ut og hvordan de fungerer. Mange tenker at disse ikke er så viktige å oppdatere, men det er de!
Styresystemet er det som legger grunnlaget for alt du ser og bruker på dataen din og det er ikke trivielt når dette kommer med endringer. Det innebærer ofte litt ekstra innsats fra vår side, fordi vi må avbryte det vi driver med, ofte koble til strømkilde for at den skal ville gjøre det og ikke minst må vi ta oss tiden til å både laste det ned, installere det og la det gjenstarte dataen, noe vi nesten aldri føler at vi gidder, selv om det er noe som alltid føles bra når det er gjort.
Så det å vite hva du faktisk får når du husker, eller velger å oppdatere, er noe som fungerer som en motivasjon for mange.
Ulike versjoner av Windows 10
Operativsystemer som Windows 10 har ikke akkurat blitt lansert, og har mange versjoner bak seg. Faktisk har det vært online og tilgjengelig i over 6 år og har derfor naturligvis gått igjennom mange endringer på veien. Hvert system kan ha opptil ni forskjellige versjoner, mens det fortsatt er å regne som det samme operativsystemet. Versjonene har ofte navn, og disse har for eksempel vært Threshold, Redstone, Vanadium, Magnese og Iron.
Mange av versjonene blir også ofte avlyst underveis og det kan det være flere grunner til. For eksempel krever det mye jobb å utvikle både funksjoner og design og systemer og for å oppnå de aller mest optimale forholdene og resultatene, krever ofte dette litt ekstra innsats. Dette gjør for eksempel at noen versjoner bare blir til tester, mens andre blir lansert.