Hvordan finne og bruke en font fra Internett?

Posted by

Det kommer med mange gode fonter som standard med PCer og programvare, men hva om man ønsker en helt spesiell font? Det er mange gode fonter tilgjengelig, også gratis, for nedlasting på Internett. Det er også enkelt å installere dem for bruk på utskrifter, grafikk og nettsider. Her er hvordan du gjør det.

Det er mange gode ressurser for fonter på nettet, og her er noen av dem:

  • Fonts.com – enkelt å finne fonter, men de fleste fonter koster
  • Google Fonts – mange fonter for bruk på nettsider. Du kan ikke laste ned fontene, men det er kode for hvordan du skal kunne bruke fontene på dine nettsider
  • MyFonts – stort sett fonter til å kjøpe
  • Følgende har mange fonter til dokumenter og grafikk. Du kan laste ned fonter og installere på PC. Se nedenfor for hvordan.
Dette er bare et lite utvalgt av de enorme mengdene med fonter som finnes på Internett, og et søk etter «fonts» på Google gir en bra start, se her
For å installere en font fra Internet, laster du ned fonten. Du bør passe på at fonten er gratis til bruk, ellers må du betale for fonten.
   

Etter fonten er lastet ned, dobbeltklikker du på den nedlastede filen.

Dersom filen er en pakket (zip) fil, må du velge «Pakk ut alle» i boksen som kommer opp:

Du velger så å lagre filene ned på et området. Dette området kan være midlertidig, slik at du sletter disse filene etterpå:

Etter filene er pakket ut, høyreklikker du på filen som inneholder fonten. Denne vil som regel ha et ikon med en «A» på, se nedenfor. Du velger «Installer» på menyen som dukker opp:

Når filen er installert, kan du bruke fonten på din PC. Du vil som regel starte programmer som fonten skal benyttes i om igjen dersom disse var åpne da du installerte fonten. Når du har åpnet programmet du skal bruke, som PowerPoint i eksempelet nedenfor, finner du frem til fonten du har installert:

Så kan du bruke fonten:

Dersom du skal installere mange fonter, kan du velge å pakke ut zip-filene du laster ned til folderen «Fonts»under «Windows»-folderen på harddisken (C:). Her lagres alle fontene på en PC, og å kopiere eller lagre font-filer rett hit, installerer fontene på PCen.