Heftelser i bil og andre kjøretøy

Heftelser i bil og andre kjøretøy

Posted by

De aller fleste vil en gang i livet oppleve å skulle kjøpe seg en bil og det er for mange et av de første store kjøpene. Før du kjøper en bil er det noen faktorer du skal ta høyde for, vil du for eksempel kjøpe en brukt bil skal du forsikre deg om at tidligere eier ikke har noen heftelser i bilen.

Undersøk heftelser i bilen

Det er viktig å sjekke om det er noen tidligere heftelser i kjøretøyet. Dersom bilens tidligere eier har tatt opp et billån med bilen som sikkerhet, og ikke har tilbakebetalt alt til långiver, kan dette påvirke deg. Du overtar nemlig ikke gjelden og dersom tidligere eier ikke har mulighet til å betale, kan du bli tvunget til å pantsette eller tvangs-selge bilen. I verste fall mister du bilen og blir nødt til å betale for den igjen.

Du kan undersøke heftelser i bil og andre kjøretøy på nett. Da er det viktig at du har et korrekt og gyldig registreringsnummer. Dersom du taster inn feil nummer vil det se ut som bilen er fri for heftelser. Du kan sjekke gyldige registreringsnumre på Statens Vegvesens nettsider. Du burde både undersøke heftelser på kjøretøy du kjøper nye og som du kjøper brukt.

Kjøp av brukt bil

Flere og flere velger å kjøpe brukte biler fremfor nye. Dette kan være smart, da du har muligheten for å få en god bil til redusert pris. Når du kjøper en brukt bil er det viktig å undersøke kjøretøyet grundig, slik at du vet akkurat hvilken stand bilen er i. Viktige elementer er for eksempel om bilen nylig har vært gjennom en godkjent EU-kontroll. Dette sier noe om bilens stand, og om den er lovlig å kjøre på norske veier.

Bilen burde også ha vært på service for å videre undersøke dens stand. Dersom kjøretøyet ser bra ut på papiret, kan du som kjøper prøvekjøre den for å sjekke at den er god å kjøre og det ikke er noen u lyder i bilen. Før du undersøker bilens stand bør du søke opp eventuelle registrerte heftelser. Dette kan være en avgjørende faktor for deg som kjøper, men det er fortsatt mulig å kjøpe kjøretøy med heftelser.

Hvordan kjøpe bil med heftelser?

Dersom bilen har registrerte heftelser, kan du undersøke størrelsen på lånet inklusive renter og omkostninger sammen med selger. Du kan få bevis på beløpet fra finansieringsinstitusjonen og få en bekreftelse på at gjelden vil bli slettet når lånet innløses. Du som kjøper kan betale gjeldsbeløpet direkte til finansieringsinstitusjonen, og det resterende beløpet til selger. Dette er en forsikring for deg, slik at du vet at bilen er fri for gjeld når du kjøper den. En slik avtale kan skrives ned i kjøpskontrakten, slik at betalingsmåten er oversiktlig notert.

Når du kjøper bil eller andre kjøretøy, er det derfor viktig å vite hvilke heftelser det kan være registret på det. Dette sikrer trygg handel, slik at du kan nyte bilen i lang tid fremover.