Får du den hastigheten på Internett-tilkoblingen du betaler for?

Posted by

De fleste har tilkobling til Internett i dag («bredbånd») og hvilken hastighet man har er avhengig av hva man betaler. Nær alle husstander i Norge (99,2 %) har mulighet til tilkobling med 12 Mbit/s tilgang til Internett (som er megabit per sekund, som er målenheten for overføring av data). Over 60 % av husstandene i Norge har mulighet til å få tilgang til Internett med mer enn 50 Mbit/s. Aldri før har norske forbrukere hatt bedre tilgang på muligheter til tilkobling til Internett. Men det er hard konkurranse på bredbåndsmarkedet og mange påstander fra tilbydere og deres konkurrenter, og får du den hastigheten du betaler for, eller bør du bytte leverandør?

Du måler din tilgang til Internett enkelt ved å gå speedtest.net. Tjenesten her leveres av en meget anerkjent leverandør som benyttes av de fleste leverandører av Internett.

Her trykker du på knappen «Begin test» og du er i gang. Men før du gjør det, bør du stenge ned alle enheter som bruker nettet ditt, eller sette på flymodus. Dette for at andre enheter ikke skal forstyrre målingen.

Du kan også gå på speedtest.net i din mobile nettleser, eller laste ned appen Speedtest.

Får du ikke dne hastigheten du har avtalt med leverandøren, så kan du enten kreve prisavslag fra leverandøren og/eller kreve utbedring slik at du får den hastigheten du skal ha (de vil som regel hevde at det er andre forhold som gjør at du ikke får hastigheten som er avtalt). Vil ikke leverandøren gi deg prisavslag eller bedre hastigheten, kan du gå på telepriser.no og se på alternative leverandører. Du finner oversikten her.

Mer omfattende tall om bredbåndsdekningen i Norge finnes i rapporten «Bredbåndsdekning 2013» utført av Nexia for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.