Hvordan hente ut skjult informasjon fra bilder – som kameratype, telefon og hvor bildet er tatt

Posted by

Det ligger mye skjult informasjon i digitale filer, og bilder er ikke noe unntak. Vi har skrevet tidligere om hvordan man fjerner skjult informasjon, men hvordan får du frem skjult informasjon (såkalte metadata) fra bilder, som hvor bildet er tatt med gps-koordinater?

Den skjulte informasjonen i bilder kalles Exif (som står for Exchangable Image File Format) og er en standard for å dele informasjon i bildefiler. Den enkleste måten å få frem informasjon fra bildene er å høyreklikke på dem og velge «Egenskaper» (eller «Properties»):

Da får man ofte frem hvem som har tatt bildet (navnet på fotografen) eller den som har redigert bildene, om dette er lagret. Det kommer også frem hvilke kamera som er benyttet og ulike tekniske opplysninger. I tillegg så kommer det frem GPS-koordinatorene dersom det er benyttet kamera med GPS (som ofte smarttelefoner har):

GPS-koordinatene sier ikke mange så mye – du kan legge dem inn i Google Maps og finne frem til hvor bildet ble tatt, men du kan også laste bildet opp i Google Bilder (https://plus.google.com/photos/yourphotos) for å se umiddelbart hvor bildet ble tatt. Du går til Google Bilder og velger «Last opp bilder». Når bildet er lastet opp, går klikker man på bildet slik at det blir i stor visning og klikker så på «Bildedetaljer» – se den røde sirkelen nedenfor:

I visningen som kommer frem kan man se hvor bildet er tatt (om informasjonen finnes i bildet), samt når bildet ble tatt, hvilket kamera/telefon som er benyttet og annet:

Tilsvarende kan du få frem om du går på egenskapene til bildet i bilde-appen:

Det er imidlertid løsninger som får ut enda mer informasjon, som Jeffrey’s Exif Viewer. Her får man det meste av informasjon:

Dersom du laster ned bilder fra f eks Facebook eller Twitter så ser det ut som Exif-informasjonen er fjernet fra bildene, men det er mye som tyder på at bl.a. Facebook lagrer Exif-informasjon fra sine brukere før den fjernes fra bildene. Også NSA lagrer Exif-data i bilder som er tilgjengelig på Internett i følge dokumenter som er lekket ut. Det kan derfor være fornuftig å fjerne informasjon i bilder som deles offentlig. Her er hvordan du fjerner skjult informasjon i bilder, og du får nå også egne apper for å fjerne Exif-informasjon rett fra telefonen din.