Slik forstår du gullenhetene: 9K, 10K, 14K, 18K, 22K og 24K

Slik forstår du gullenhetene: 9K, 10K, 14K, 18K, 22K og 24K

Posted by

Mange av oss vil på et eller annet tidspunkt kjøpe gull i smykkeavdelingen i et varehus eller i en smykkebutikk.

Hvis du noen gang har gått på shopping etter smykker, er du sannsynligvis kjent med ordet «karat» som brukes på gull. Jo høyere karat, jo dyrere blir det. Men har du noen gang lurt på hvorfor? Det korte svaret er at høyere karat betyr mer gull.

Hva betyr alt dette? Og hva er alt det fine trykket stemplet i gullsmykker? Hva er egentlig karat? Hvordan vet du hvor rent gullet egentlig er? Denne artikkelen vil svare på disse spørsmålene og mer.

Hva er Karat?

Karat er de små sifrene stemplet i et gullobjekt i form av «xxK» eller «xxKT». Tallene refererer til typen gull og det faktiske gullinnholdet i det spesifikke smykket.

Her er mer informasjon om karat:

  • Karat er et mål på forholdet mellom gull og andre metaller eller legeringer.
  • Karat måles på en skala fra 0 til 24.
  • Jo høyere karatnummer, jo mer gull er det og jo mindre annet metallinnhold.
  • Andre metaller og legeringer kan omfatte kobber, nikkel (ikke vanlig lenger), sølv eller palladium.

Med dette i tankene er 24 karat gull det reneste gullet du kan kjøpe.

Hvorfor legges andre metaller til rent gull?

Gull er formbart i sin rene tilstand. Andre metaller legges til for å styrke det og i noen tilfeller for å endre fargen på et gullsmykker. For eksempel er rosegull bestående av gull og kobber eller hvitt gull gull og platina eller palladium.

Hvordan bruke Karat til å måle gullrenhet

Å vite antall karat er nøkkelen til å beregne gullinnholdet på egen hånd. Slik bruker du antall karat for å finne ut hvor rent gullobjektet ditt er.

Si at du kjøper en ring som er 14K gull. Siden antall karat du kan ha er 24K, deler de 14 Karat med 24. Det betyr at gullet er 58,3% rent. 585 gull er det samme som 14 karat gull.

Betyr høy karat gull av høyere kvalitet?

Renere gull betyr ikke bedre, det betyr mer rent, verdt mer penger og dyrere. Med gull kan uttrykket «mindre er mer» gjelde. Som nevnt tidligere, jo mindre rent gullet, jo mer legerte metaller inneholder det. Gull blandet med flere legeringer er sterkere. Dette kan være å foretrekke spesielt for smykker fordi 24K gull er veldig mykt og ikke så holdbart. Jo lavere karaten i en ring, jo sterkere blir den. La oss sammenligne lavere og høyere karat:

  • Jo lavere karaten er, jo sterkere blir den, mens høyere karatgull blir mykere.
  • Lavere karat gull er ikke flekkbestandig. Høyere karat gull er mye mer motstandsdyktig mot flekker.
  • Lavere karatgull er ikke verdt så mye penger. Høyere karat gull er mer verdifullt fordi det er renere.
  • Høyere karat gull vil virke mer gult.

Velg nivået av renhet som gir mest mening for det du har tenkt å bruke det til, hvis du vil utsette det for mye kraft og dine personlige preferanser.