Lagring av bilder, filer og annet i skyen – hvilke krav bør du stille og hva finnes av tjenester

Posted by

Hvordan man lagrer data på hjemmemaskiner har utviklet seg sterkt etter skytjenester ble tilgjengelig for alle til fornuftige priser. Vi har gått fra lagring av data på metervis med disketter (ja, før det var det kassetter, men det er fortrengt), harddisker i PCene, eksterne harddisker, minnepinner og minnekort, nettverksdisker (NAS) og til slutt nå til skylagring. I dag har vi mange PCer, nettbrett og telefoner, som det skal lagres fra og hentes data til. Hvordan bør man så lagre personlig data i dag?

Det kan stilles visse krav til lagringssystemet man bruker i dag:

  • Data skal kunne lagres fra alle enheter (PCer, nettbrett, telefoner osv)
  • Data skal være tilgjengelig fra alle enheter med rask hastighet (f eks for å hente store filer, streame osv)
  • Lagringsløsningen skal være integrert i enhetene slik at lagring og henting skjer sømløst og enkelt (ikke alle er like fortrolig med bruk av teknologi)
  • Det skal tas sikkerhetskopi (backup) av alle data, helst automatisk
  • Det skal ikke være begrensninger i mengdene med data som kan lagres (slik at man må være selektiv med hva som lagres) eller hvor store filer som kan lagres (som filmer)
  • Dataene skal lagres sikkert
  • Prisen på systemet skal være «riktig». Man får mange systemer som har supre funksjoner, men som koster avsindig mye. Min erfaring er at som regel finnes det like gode løsninger som de ekstremt dyre, enten med noe mindre funksjonalitet (ofte den funksjonaliteten som ikke er kritisk) eller så er det tilgjengelig noen måneder frem i tid. 
Det man lagrer kan grovt sett deles inn i følgende kategorier: 
  1. Personlige filer, som dokumenter, regneark, presentasjoner, brukerfiler fra programmer osv.
  2. Bilder og filmer fra kamera og telefoner
  3. Musikkfiler, filmfiler og andre mediefiler
Personlige filer tar som regel ikke så mye plass, og det finnes meget gode løsninger for å lagre filer til og fra enheter. Dette er Google Disk, Dropbox, Box osv. Her bør man bare velge den leverandøren som har den løsning som passer deg som bruker best. De fleste av leverandørene tilbyr plass opp til 5 eller 10 gb som er tilstrekkelig for de fleste for personlige filer. Det er derfor som regel ikke nødvendig å betale for en god tjeneste til å lagre personlige filer. Eksempelvis får man 25 gb gratis på Google Drive, som er mer enn nok i mange år fremover, og dette er et god og sikker løsning.

Bilder og filmer fra kamera og telefoner. Det har vært vanlig å benytte et NAS (nettverksdisk) til lagring av større filer som bilder og filmer som man kan koble sine enheter på trådløst. Ulempen med dette er at det ikke er veldig automatisert, det er kronglete å få tilgang til enhetene med enkelte enheter, og man må ha en «boks» stående som brummer, trekker strøm og kan være en sikkerhetsrisiko (kan bli stjålet eller forårsake brann). I dag har skylagring blitt så rimelig, at man kan få en lagringstjeneste fra kr 35 per måned for ubegrenset lagring. Prisen er avhengig av hva man ønsker av funksjonalitet, tilgjengelighet, sikkerhet osv. En god oversikt over lagringstjenester finnes her.

Eksempelvis vil en plan fra leverandøren Carbonite koste ca kr 375 per år for ubegrenset lagring. Da kan man lagre data fra én datamaskin, men det koster ikke mye å utvide til flere maskiner. Få leverandører tilbyr så sikker lagring som Carbonite, og ingen til så lav pris. Carbonite har også en funksjonsrik mobil applikasjoner:

Om du ikke liker å dele dataene dine med NSA, så kan den norske leverandøren Jottacloud.com tilby ubegrenset lagring for kr 62 per måned. Dette gjelder uavhengig av PCer, nettbrett, mobiltelefoner osv., og er således en meget bra løsning det også.

Musikkfiler, filmfiler («rippede filmer») og andre mediefiler. Dette var mer vanlig tidligere, men etter Spotify, Winmp, Netflix, DI.fm osv. kom, så er behov ikke like stort for lagring av denne type filer. Dersom du ønsker å lagre denne type filer, så finnes det skylagringsløsninger hvor du kan streame musikken fra tjenesten og du trenger derfor ikke å ha disse filene lagret hjemme heller. Se f eks appen CloudAround som gjør det mulig å streame musikk fra Amazon S3, Rackspace Cloud Files, Google Drive (kun betalversjon), Dropbox, Box, SugarSync, Microsoft SkyDrive osv.

Du kan også få apper som «syr sammen» de ulike cloudtjenestene dine, slik at om du har 6 gb fra én leverandør og 10 gb fra en annen, så kan du samle lagringen til gjennom én app og ha samlet større lagringskapasitet. Du kan også ha flere gratiskontoer hos f eks Dropbox og samle i appen. Se f eks appen FileSync.

Merk at det er forskjell på tjenester som tilbyr sikkerhetskopi (backup) og tjenester som tilbyr synkronisering av filer. Du må ikke benytte en synkroniseringstjeneste som eneste løsning for sikkerhetskopi, siden dette gir ingen sikkerhet for at filene dine blir sikkert oppbevart.