Gå gjennom hva du deler på Facebook med nytt verktøy – Personvernsjekk

Posted by

Facebook har lansert et nytt verktøy – «Personvernsjekk» – for å gi brukerne bedre oversikt og kontroll på hva de deler og bruker Facebook til. Ved å gå gjennom denne kan man se hvordan innstillingene på deling av personlig informasjon er på din Facebook-profil, og gjøre endringer i innstillingene om man ønsker. Her er en gjennomgang av verktøyet.

Du finner Personvernsjekk ved å klikke på hengelåsikonet på Facebook og velge «Personvernsjekk»:

Så velger du om du ha offentlig deling (dvs. alle kan de det du deler) eller kun dele med de du er koblet til (de som omtales som «Venner» på Facebook) som standard. Du kan endre dette for den enkelte post du deler, men dette er altså standard/automatikk-innstillingene:

I neste bilde godkjenner du deling av informasjon fra apper som du har godkjent. Her anbefaler jeg at du setter «Kun meg» dersom du ikke ønsker spesielt å dele. Dette av to grunner: Du har liten kontroll på hva apper deler (eksempelvis kan pulsklokka din dele data fra din treningsøkt uten du er klar over det) og for det andre vil du kunne oversvømme Facebook-strømmen din med hvilke sanger du hører på Spotify, filmer du ser på Netflix osv.

Siste trinn er å godkjenne hvem som kan se personlig informasjon om deg. Dette avhenger i stor grad hvilken informasjon du deler, og du bør vurdere hvert enkelt punkt kritisk:

Når du er ferdig får du en bekreftelse. Men merk at dette er kun en liten del av det Facebook lagrer om deg du kan styre. Kobling mellom informasjon, din skjulte profil og annet hadde det vært langt nyttigere å få gjennomgått, men dette holder Facebook skjult enn så lenge.