Elbil lader type 2

Posted by

Det er ingen tvil om at elbiler er blitt svært populære. Mer enn halvparten av nye personbiler som selges i Norge er elbiler og det inkluderer ikke en gang plug-in hybrid biler. Dette betyr med andre ord at en rekordhøy og stadig økende andel av befolkningen har behov for å lade bilene sine på en eller annen måte, men ikke mange vet hva som er forskjellen mellom elbil lader type 2 og andre typer slik som for eksempel type 1. Dersom du er interessert i å skaffe deg en elbil eller allerede har en og lurer på hvilke alternativer du har for å lade den så er det viktig å vite forskjellen mellom typene.

Hva er elbil lader type 2?

Elbilkontakten som ofte kun kalles type 2 er standarden i Europa da den er spesielt utviklet for å fungere bra med strømnettet i Europa på 400V og med AC vekselstrøm. Ettersom dette er den europeiske standarden er det veldig mange elbiler som kommer med type 2, spesielt de nyeste bilene kommer gjerne med type 2 kontakter.

Det er flere fordeler med type 2, en av dem er god ladeeffekt. Ladeeffekten for type 2 er typisk fra 1.5kW og helt opp til omtrent 45kW med hurtiglading. En annen fordel er at den ikke bare kan overføre strøm, den har også signalpinner som muliggjør smarte ladere ved at bilen direkte kan kommunisere med ladestasjonen gjennom ledningen. Slik som de fleste andre ladekontakter har også type 2 jording for økt sikkerhet og reduksjon av brannfare.

Det finnes ganske mange ladestasjoner på kjøpesentre, bensinstasjoner, arbeidsplasser, osv. som bruker type 2 ladekontakter. Dersom du har en annen type finnes det likevel for de fleste typer adaptere som gjør at du likevel kan bruke en ladestasjon som er ment for type 2. Merk at dersom du bruker et slik adapter så kan du miste noen av fordelene man vanligvis har med type 2 dersom du har en type som ikke er helt kompatibel, det kan for eksempel hende at de smarte signalpinnene ikke fungerer.

Andre vanlige typer

Kanskje den mest kjente typen er den som ofte kalles type 1, dette er egentlig en kabel som er tilpasset strømnettet i USA, ikke Europa. Denne typen er likevel veldig vanlig i Norge og resten av Europa, spesielt for biler som er noen år gamle. Det er noen ulemper med type 1 sammenlignet med type 2, for eksempel er ikke mulighetene de samme for AC hurtiglading, og ladeeffekten varier basert på den eksakte laderen, men er ofte litt lavere enn type 2.

Det finnes også ladekontakter som kombinerer aspekter fra begge typene, slike combo ladere er laget for å kunne benytte seg av både DC og AC lading. Dermed er denne typen mer kompatibel med andre typer. Den øvre potensielle ladeeffekten er også betydelig høyere, faktisk kan noen hurtigladere av denne combo typen levere flere hundre kilowatt til biler som tåler dette. Så potensialet for denne typen er høy for ladestasjoner som skal brukes av flere ulike typer, men kanskje ikke førstevalget ved hjemmelading.