Bruk Gmail til kontroll med barnas nettbruk

Posted by

Det er utfordrende å holde kontroll med hva barna gjør på internett, og spesielt om det opprettes kontoer på ulike nettspill, nettsamfunn, sosiale tjenester (som Facebook) osv. Dersom du ønsker kontroll med barna gjør på internett, kan en løsning som gir (noe) kontroll er å opprette epostkonto for barna på Gmail. Kontoen kan så benyttes til å registrere andre kontoer på internett og til barnas kommunikasjon.

Du kan så sørge for videresending av epost fra kontoene deres, slik at du får kunnskap om barna oppretter kontoer på nettsteder. Dette gir kontroll over nettstedene, siden login-navn som regler er epostadressen på Gmail-kontoen. Benytter barna passord som du ikke kjenner, så kan du velge muligheten for «Mistet/glemt passord» og får da tilsendt nytt passord til din epost (via barnets epost). Du setter opp en Gmail-konto for videresending på følgende måte: 

Opprett en epostkonto for barnet (gmail.com). Klikk på alle bildene nedenfor for å gjøre dem større.

Når du oppretter kontoen, legger du inn din egen epostadresse under «Gjeldende e-postadresse». Dette sikrer at du kan gjenopprette kontoen eller endret passord ved å få nytt passord tilsendt til din konto.

Gå til innstillinger på kontoen når den er opprettet ved å gå på tannhjulet øverst til høyre i Gmail:

  
Gå til fanen «Videresending og POP/IMAP» og klikk på «Legg til en adresse for videresending»:
Legg inn epost-adressen din:
Trykk på «Gå videre» og så på «OK. 
Du vil så motta en bekreftelsesepost i din epost hvor du enten bruker koden i eposten eller klikker på linken i eposten:
  

Merk under «Videresend en kopi av innkommende epost til…» og pass på at det står din epostadresse og at det er merket av for «Behold Gmail-kopien i innboksen». Det siste sørger for at eposten også kommer til barnets epost:

Trykk så «Lagre endringer» nederst på siden, og alle eposter vil bli videresendt til din epost. Epostene til barnet vil nå bli videresendt til din konto. Når barnet da bruker epostkontoen til å opprette brukere på Facebook, Twitter, spill eller annet, vil du kunne få tilsendt passordet til disse sidene til din egen konto.
Ovennevnte kan sikkert også gjøres på andre eposttjenester som Outlook.com
NB! Merk at også Gmail har 13-årsgrense, men dersom kontoen benyttes under din kontroll vil dette ikke skape noen problemer. Merk også at barnet ditt har krav på personvern, men når dette etableres for å ha kontroll og sørge for sikkerhet for ditt eget barn, så bør dette være gode nok grunner til å kunne etablere kontoen. Men du bør føre kontoen tilbake til barnet ditt når det begynner å bli gammelt nok til å passe på seg selv (da har det sikkert oppdaget hvordan det skrur av videresendingen av epost og endre passord, så da vil du være utestengt uansett 🙂