Trådløs lading fra IKEA – erfaringer etter en tids bruk

Posted by

Fremtiden er trådløs, og IKEA har kommet med sin egen serie med trådløse ladere. Med fint design og forholdsmessig god pris, er dette en god løsning for å få trådløs lading til dine enheter som støtter Qt-standarden. Lading skjer ved at du legger din telefon eller andre enheter som støtter Qi-standarden på laderen, og enheten lades trådløst. Ladeenhetene har umiskjennelige IKEA-design som passer godt inn i de fleste hjem og er forholdsvis rimelige. Det er også ekstra USB-utgang slik at flere enheter kan lades samtidig. Her er noen erfaringer etter noe utprøving.

IKEA har kommet med trådløs ladning som både er integrert i møbler, som lamper og nattbord, eller som selvstendige løsninger, både mobile og til å integrere i andre møbler som lamper og som dette nattbordet:

Laderne fungerer på alle telefoner med innebygd Qi-støtte, som Google Nexus, Nokia Lumia, HTC og Samsung. Apple er kjent for å ikke støtte standarder, så for lading av iPhone må det kjøpes et eget deksel som gjør telefonen Qi-kompatible. Dette gjelder også en del andre telefoner.

Laderne inneholder også en ekstra USB-utgang, så det kan lades to enheter samtidig – én trådløs og en med ledning. Selv om ladingen trådløst ikke er så veldig effektivt siden laderen gir en lading på ca 150-200 mA, som er veldig lite, så gir USB-utgangen ca 2000 mA som er bra.

Men fordelen med laderne er at du kan legge telefonen på ladere for å lade når enheten ikke er i bruk, f eks å la enheten ligge på ladere mens du arbeider, og du kan ta telefonen raskt om du skulle trenge den – uten å måtte koble fra ledninger.

Pluss:

  • Enkel å lade – bare å legge enheten på laderen, og la den ligge der. Ideelt for lader f.eks. på kjøkkenbenken, ved sengen eller ved arbeidsplassen. 
  • Fin design, men noe store ladere

Minus:

  • Bruker lang tid å lade. Med ned mot 150 mA vil det ta lang tid å lade større telefoner, for å ikke snakke om nettbrett. 
  • Kunne vært mer prisriktig når det tross alt er IKEA. 

IKEAs omtale av løsningen. Alle ladeproduktene fra IKEA finnes her.

Fremtiden er klart trådløs. Ledninger til mobile enheter kommer klar til å forsvinne i løpet av kort tid. Når man kjøper nye enheter, som mobiltelefon, nettbrett, trådløse høretelefoner, smartklokker osv. bør man kjøpe enheter som støtter standard løsninger, slik at man ikke sitter igjen med en proprietær løsning som ikke kan brukes til lademuligheter som eksempelvis disse fra IKEA.