Hvordan bedre signalene til det trådløse nettverket hjemme?

Posted by

Man er blitt *veldig* avhengig av trådløst nettverk, og spesielt hjemme hvor man oppholder seg mye. Men i hus med kriker og kroker, brannmurer og stålkonstruksjoner gjør at signalene ikke kommer frem over alt. Dette kan bedres med såkalte «nettverksutvidere», som er forholdsvis rimelige og settes opp enkelt.

Om du har et stort hus eller leilighet i murblokk så kan det være utfordringer med det trådsløse nettverket. For å sjekke om du har dekning i deler av huset, kan du bruke apper som f eks Wifi Analyzer. Uten nettverksutvider målte signalet meget dårlig i kjelleren. 

Altså var det nødvendig å skaffe en nettverksutvider. Til denne skulle jeg også koble alarmsentralen, så det var nødvendig å ha en nettverksutvider som det også kan kobles nettverkskabel til.

En nettverksutvider koster fra kr 300 til 600 normalt (det er liten vits i å ha en dyrere om det ikke er helt spesielle forhold som krever det) og du finner en oversikt over alternativer og priser under kategorien «Aksesspunkter – bridge og repeater» i Prisjakt.

Å sette opp nettverksutvideren er meget enkelt: Plugg i strømmen, trykk på WPS-knappen (det er en knapp for å koble til trådløst nettverk enkelt uten å måtte skrive inn passord mv.) i noen sekunder til den blinker, så trykker du på WPS-knappen på din trådløse ruter, så skal enhetene har koblet seg sammen. WPS-knappen er normalt merket med «WPS» eller et slikt symbol:


Så var det hele gjort. Det tok ca 10 minutter (utenom kjøpet av nettverksutvider), og etter installasjonen var tilgjengeligheten på nettverk følgende:

I illustrasjonen ovenfor kommer nettverksutvideren opp som egen graf – denne er grå her (den gule grafen er ytterligere én nettverksutvider som jeg satt i mellometasjen, men den var noe svakere enn den som ble satt i kjelleren, så den er trolig ikke nødvendig). Som illustrasjonen viser, så er styrken på signalene fra det trådløse nettet det samme nå i kjelleren som det er rett ved siden av den trådløse ruteren i stuen.

Det er også mulig å bedre signalene med ekstra antenne på den trådløse ruteren, men min erfaring er at en nettverksutvider er en mer stabil og sikrere løsning.