Kryptering av minnepinner, flashdisker og eksterne harddisker – på den enkle måten

Posted by

PCer og telefoner (og i enkelte tilfelle nettbrett) er sikret med passord og kryptering, samt kan fjernslettes dersom de mistes. Eksterne lagringsmedier som minnepinner, flashdisker og eksterne harddisker utgjør imidlertid ofte en sikkerhetsrisiko, og kan lett gå tapt. Selv om innholdet på diskene er slettet, kan verktøy (som Recuva) få frem slettet innhold.

Skal man lagre sensitivt innhold på eksterne lagringsmedier bør derfor mediet eller innholdet krypteres. Det er mange gode krypteringsløsninger på markedet (spesielt TrueCrypt), men disse kan være noe kompliserte å bruke for den jevne bruker.

I Windows 7 (og da selvsagt også i Windows 8) kom Microsoft med en god og enkel krypteringsløsning – BitLocker som er integrert i operativsystemet. Merk at det kun er Windows 7/8 Ultimate og Enterprise som har denne muligheten.

Å kryptere en enhet er meget enkelt:

1. Sett inn enheten, f eks en minnepinne. Enheten vil bli slettet, så pass på at det ikke er data på enheten som du ikke kan miste.

2. Åpne Utforsker/Explorer i Windows (på enkleste måte, trykk Windowsknappen og E samtidig). Enheten vil dukke opp under Datamaskin/Computer. Høyreklikk på enheten som dukker opp, og velg «Turn on BitLocker»:

3. Du vil så få frem en dialogboks for å legge inn passord. Husk at sikkerheten på enheten er ikke sterkere enn det passordet du velger. 
4. Etter dette velger du «Start Encryption». Hvor lang tid krypteringen vil ta avhenger av hvor stor disken er. En minnepinne på 4 GB vil ta 10-12 minutter og en disk på 500 GB eller 1 terrabyte vil ta flere timer (USB 2.0), så det er greit å enten belage seg på litt tid eller kryptere minnepinner på forhånd.
   
Når enheten er kryptert vil det vises i Windows at den er kryptert ved at den har en hengelås rundt seg: 
For å åpne en kryptert enhet, bare sett den inn i USB-porten, og det vil komme opp en dialogboks for å skrive inn passordet: 
  
Skriv inn passordet, og åpne enheten i Utforsker/Explorer, så er enheten tilgjengelig som en vanlig minnepinne.