Tilpass telefonen din på alle tenkelige måter akkurat slik du vil ha den

Posted by

Noe av det geniale med smarttelefoner er at de kan tilpasses på alle tenkelige måter. Smarttelefoner er små PCer, og det er dermed mulig å gjøre omtrent alle endringer du kan tenke deg på telefonen. Du kan endre ikoner, endre bakgrunn og farger, endre lyder og innstillinger for hvordan du blar mellom skjermer og apper. Du kan lage dine egne tilpasninger for å arbeide effektiv og endre utseende slik at det er slik du vil ha det. Mulighetene er ubegrensede.

Hemmeligheten ligger i å velge såkalte «launchere». En launcher legger seg som et «skall» oppå grensesnittet som er på telefonen fra produsenten. Det finnes en mengde launchere som varierer fra de med faste innstillinger, men som er meget avanserte under «panseret» til launchere som er avanserte gjennom hele, men kan også være relativt enkle å tilpasse. De ulike mobilprodusenter har også laget sine tilpasninger til Android som er slags launchere, men det er altså mulig å legge din egen launcher over disse igjen.

Du bør laste ned én launcher av gangen og prøve ut hvilken du liker best. Det er bare å prøve og feile: Dersom du ikke liker resultatet, eller det blir feil, er det bare å avinstallere launcheren, og så er telefonen som den var opprinnelig.

Enkelte av launcherne koster penger, men kommer også i gratisversjon i noe mindre funksjonsrik utgave. Dersom du finner en launcher du liker, bør du kjøpe fullversjonen/pro-utgaven, både for å få en mer funksjonsrik versjon og for å støtte utvikleren.

For enkelte av launcherne kan du laste ned temaer og ikonpakker. Dette finnes som regel ved å søke på launcheren samt «theme» eller «icons» i Google Play. Noen koster penger, mens andre er gratis, men disse kan gjøre at du får det utseende du ønsker på telefonen din.

Her er noen launchere som kan prøves ut – ellers er det bare å søke etter «launcher» på Google Play eller Google:

Apex Launcher finnes både til telefon og nettbrett. Ikke la deg lure av de enkle bildene av launcheren – her er det enormt med funksjonalitet under panseret. 

Apex Launcher kan lastes ned her.

Action Launcher er en launcher for større telefoner og nettbrett. Får gode tilbakemeldinger for å ha god respons og er en effektiv launcher. 

Action Launcher kan lastes ned her.

Google Now Launcher (kalles også «Appoversikt for Google Nå» på norsk) er Googles Launcher. Denne er ganske enkel, men gir et ryddig og fint grensesnitt. Ikke så mange tilpasningsmuligheter.

Google Now Launcher kan lastes ned her.

Nova Launcher er min personlige favoritt siden denne kan tilpasses mest av alle, men er samtidig ikke komplisert. Her er det mulig å gjøre så godt som alle endringer man ønsker, og launcheren er rask og effektiv – du merker ikke at du bruker en launcher. Ikke merker man at dette trekker noe ekstra batteri heller. Du kan laste ned et utall ikonpakker og temaer til Nova. Dette er et skjermbilde fra min telefon:

Nova Launcher kan lastes ned her.

Go Launcher Prime er laget av Go-teamet som lager mange meget gode applikasjoner. Denne launcheren gir mange muligheter i tillegg til at den har et stilig grensesnitt. Du har også mulighet til å ha en launcher-bar hvor dine favoritt-apper kan være enkelt tilgjengelig. Har så mange muligheter og funksjoner at denne skal dekke de flestes behov. Go-teamet lager også kontinuerlig stilige ikonpakker og temaer til launcheren som kan lastes ned.

Go Launcher Prime kan lastes ned her.

Themer er en spennende launcher som skiller seg fra de andre launcherne ved at brukerne kan dele maler de lager og man kan enkelt laste ned stilig maler laget av andre. Under panseret er det trolig noen av de mest avanserte tilpasningene man kan gjøre med en launcher tilgjengelig, men dette er meget avansert. Da bør man heller bruke temaene som følger med eller som kan lastes ned, selv om det ikke er så vanskelig å gjøre enkelte tilpasninger man selv ønsker, for å få det akkurat som man vil ha det.

Themer kan lastes ned her.

Det finnes mange flere launchere enn dette – dette var bare noen eksempler. I tillegg kan du tilpasse utseende selv ved å legge til widgeter på skjermen, endre ikoner, bakgrunn, farge og annet uten launchere. Bare fantasien setter grenser!