Test av Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) til arbeidsbruk

Posted by

Samsungs siste toppmodell for nettbrett, Galaxy Note 10.1 2014-modell, har fått meget gode anmeldelser på diverse teknologinettsteder (som bl.a. DinSide.no og Amobil.no). Men anmeldelsene dekker ikke i stor grad hvordan brettet er til arbeidsbruk, og her er det foretatt en gjennomgang av de viktigste behovene som et nettbrett kan dekke i arbeidssammenheng. Gjennomgangen viser at Samsung Note 10.1 (2014) er nok det beste nettbrettet til arbeidsbruk som finnes i dag.

Et nettbrett vil i stor grad være egnet til konsumering av informasjon, ikke produksjon. Et nettbrett vil derfor ikke kunne erstatte PCen fullt ut, men vil være komplementær. Etterhvert som nettbrettene modnes og utvikles, vil de i større og større grad kunne benyttes til produksjon. Denne gjennomgangen vil derfor i stor grad være fokusert på hvordan nettbrettet kan være et verktøy for produksjon og utferdigelse av dokumenter og informasjon i arbeidssammenheng.

Om Galaxy Note 10.1 (2014)
Brettet er i øvre prisklasse, og ligger nå på kr 4.875 for Wifi-versjonen (siste priser fra Prisjakt.no), og kr 5.650 for 4G-versjonen (siste priser fra Prisjakt.no). Jeg har bare tatt med prisene på 16 GB brettene, siden med mulighet til å sette inn ekstra SD-kort er det som regel ikke behov for å kjøpe 32 GB-versjonen. Med 4G-modellen kan du arbeide hvor det skal være, men da koster også brettet noe mer.

Skjermen er blant de beste på markedet med 299 ppi (Pixels Per Inch). Til sammenligning har Nexus 10 nettbrettet 300 ppi og toppmodellen til Apple, Ipad Air, har 264 ppi. Dette gjør nettbrettet egnet til å lese dokumenter i fullstørrelse (A4) uten at det er behov for å zoome inn. Du kan også lese avissider fra nettavisene i fullstørrelse.

Siden Note 10.1 har en av de beste skjermene
for nettbrett på markedet kan man lese aviser i fullstørrelse

Batteritiden på nettbrettet er upåklagelig (8220 mAh), og man kan arbeide en full dag, rimelig intensivt med brettet uten at det er behov for lading. Nettbrettet støtter standard ladekabel, MicroUSB.

Hva som er vurdert
For å vurdere hvordan et nettbrett fungerer i til arbeidsbruk, må samhandlingen med de viktigste jobb-applikasjonene vurderes. Dette er Microsofts Office-produkter, som Word, Excel, PowerPoint og Outlook. I tillegg har OneNote blitt et viktig verktøy for mange, samt kommunikasjonsløsningen Lync. Pdf-dokumenter benyttes også ofte til utveksling av informasjon og gjennomgang av dokumenter, så det er også viktig at nettbrettet støtter pdf-dokumenter godt.

Det er også en del andre funksjoner som benyttes til arbeidsbruk som notater, redigering av bilder, andre kommunikasjonsløsninger, som skal gjennomgås nedenfor. (Jeg er fullt klar over at de finnes mange andre programmer som lager dokumenter, presentasjoner og regneark, men i arbeidssammenheng samarbeider man ofte på disse dokumentene hvor de fleste av bidragsyterne arbeider på PC, og derfor er det et minimumskrav til arbeidsverktøy at de håndterer disse formatene).

E-post
Samsung leverer sine telefoner og nettbrett med en egen e-post applikasjon. Denne er annerledes enn f eks appen som leveres med ren Android (som er ganske lik Gmail-appen), men epost-applikasjonen fra Samsung inneholder mye nyttig funksjonalitet og er derfor godt egnet for profesjonelle epostbrukere. Dersom man ikke er fornøyd med epostklienten, kan man som alltid for Android benytte en annen epostklient. Samsungs epostapp er imidlertid mer enn god nok til å håndtere epost på nettbrett.

Epostapplikasjonen fra Samsung.

Epostapplikasjonen fra Samsung støtter at man legger til flere epostkontoer, f eks sin egen Exchange-konto på jobb, avdelingskonto eller felles-epost, Gmail, Hotmail/Outlook osv. Man kan med et enkelt trykk velge mail fra én eller flere kontoer. En fin måte å skille jobb og privatmail på.

Kalender
Kalenderen som følger med Note 10.1 heter S Planner, og er Samsungs egen kalender-løsning. Kalenderen er god og oversiktlig, den inneholder all nødvendig funksjonalitet og fungerer godt på nettbrett:

Standard kalender i ukevisning 

Jeg synes imidlertid Business Calendar er en bedre kalenderløsning, og vil anbefale å benytte denne i stedet for kalenderen som følger med Note 10.1:

Ukevisning i Business Calendar

Merk at både S Planner og Business Calendar støtter at flere kalendere, f eks Exchange-kalender, gruppekalender i Exchange, Gmail-kalender, kan vises i samme visning. Dette gir god oversikt, og man kan med ett trykk fjerne eller legge til kalendere.

Office-dokumenter (Word, Excel og PowerPoint)
Det finnes en rekke gode applikasjoner for å lese, kommentere og endre Office-dokumenter for Android. For Note 10.1 følger Office-pakken Polaris Office 5 med, som er et meget godt program med mye funksjonalitet for å bearbeide office-dokumenter. Imidlertid finnes det like bra eller bedre programpakker gratis tilgjengelig på Google Play, som Kingsoft Office (som viser endringsmarkeringer og kommentarer i dokumenter, samt kan konvertere dokumenter til pdf) og Googles QuickOffice.

Word-dokumenter kan endres med endringsmarkering og
kommentarer kan legges til (her i Kingsoft Office)

Her er endringer lagt inn på Note 10.1 og åpnet i Word 2013 på PC.
Endringer og kommentarer fremkommer som de skulle vært lagt inn i Word.
Regneark kan endres og kommenteres. De fleste formler
er også tilgjengelig (Kingsoft Office)
Presentasjon i Polaris Office 5

Det kan med en enkel adapter vises presentasjoner fra Note 10.1. I tillegg er det støtte for en rekke løsninger for å dele skjerm trådløst.

Pdf-dokumenter
I Adobe Reader for Android kan man med Note 10.1 kommentere dokumentene med håndskrift, tekstbokser, streke ut tekst, streke under tekst og legge til kommentarer for å nevne noe. Pdf-dokumenter er således noe av de som fungerer best på nettbrettet, mye på grunn av pennen som gir høy presisjon til gi tilbakemelding på dokumentene.

Pdf-dokumenter kan kommenteres, det kan strykes ut tekst,
tegnes på dokumenter, understrekes tekst osv.

Notater
Til tross for navnet, så er ikke Note 10.1 en fullgod erstatning for notatblokk. Det er nok det beste nettbrettet til å ta notater på, men når ikke helt opp til å være bra nok (det beste jeg har testet er en Lenovo ThinkPad x220 Tablet, men den er ikke i produksjon lenger). Imidlertid går det å ta notater, selv om Note 10.1 gjør seg best ved å sette sammen illustrasjoner og grafer.

Notater tatt med stylus-pennen

Det er meget enkelt å lage diagrammer, illustrasjoner osv med Note 10.1 og styluspennen.

Kakediagram laget på ca 5 sekunder
Kurve tegnet med frihånd og som kan endres med styluspennen
Ulike muligheter for notater på Note 10.1

Frihånd-tegnet illustrasjon som kan konverteres til illustrasjon 

Note 10.1 samhandler med Microsofts OneNote, men OneNote-appen til Android er en svak skygge av hvordan programvaren er for PC. En fattig trøst er at appen for Windows 8 nettbrett er omtrent like svak. Det finnes andre løsninger for å samle notater, som Evernote og lignende, men dersom man bruker OneNote på PC (som er en meget god løsning), har man ikke like god utveksling til nettbrettet. Imidlertid vil OneNote og andre skyløsninger være tilgjengelig på nettbrettet like etter det er lagt inn i løsningen på PC – noe som gjør det enkelt å ta med notater til møter ol.

Tekst synkronisert fra OneNote på PC 

En artig løsning som Samsung har laget er muligheten til å legge inn notater på ulike elementer, som f eks på kalenderelementer, i applikasjoner, på steder på kart, i eposter osv. Disse er kun tilgjengelig på nettbrettet og skal fungere som huskelapper. Det går veldig raskt å opprette en slik huskelapp, og de er enkelt tilgjengelig.

Huskelapper som kan legges på de fleste elementer på Note 10.1

Sikkerhet
Samsung leverer Note 10.1 med en sikkerhetsløsning kalt Knox. Dette er en omfattende løsning for å lage en «maskin i maskinen», slik at man trenger ekstra passord for å komme til en arbeidsflate med apper og dokumenter adskift fra nettbrettet ellers. Dermed vil man ha et ekstra sikkert område for arbeidsapper og -dokumenter, både sikret for uvedkommende og andre (som familiemedlemmer) som bruker nettbrettet. Dette er noe av den tilsvarende løsningen man får om man benytter Divide, men løsningen som kom i Android 4.3 med ulike bruker-login gir en bedre løsning for å skille arbeidsrelaterte dokumenter og apper fra eksempelvis andre familiemedlemmers bruk. For å sikre sensitiv data er nok Knox den sikreste løsningen.

I tillegg er alle sikkerhetsfunksjonene fra Android tilgjengelig, som to-trinns login, fjernsletting, lokalisering av enhet, kryptering av enhet og minnekort osv.

Kommunikasjonsløsninger
Note 10.1 støtter både Skype og Google Hangout på en god måte. Du kan integrere SMS med nettbrettet, slik at du kan både sende og motta SMS på dette (selv uten at du velger 4G-versjonen). SMSene synkroniseres da mot din telefon, slik at du har full kontroll på sendte og mottatte SMSene på telefon og nettbrett.

Noe som jeg opplever som en vesentlig mangel med Note 10.1 er at brettet ikke støtter Lync. Dette brukes omfattende på min arbeidsplass, og regner med at det er mye benyttet for andre i arbeidssammenheng. Lync finnes for Andriod telefoner, men støtter ikke Android nettbrett ennå.

Annet
Note 10.1 er basert på Android som gir god oversikt over hendelser og aktiviteter allerede på åpningsskjermen:

Det er meget god integrasjon med skyløsninger som Dropbox, Box, Google Drive osv. på nettbrettet. Eksempelvis får man tilgang til Dropbox gjennom filutforskeren på nettbrettet, og det kan lagres dokumenter, f eks pdf-dokumenter rett til Dropbox. Siden Android tillater «dyp integrasjon» av applikasjoner, vil det være muligheter til å åpne og lagre dokumenter fra de fleste sky-løsninger.

Note 10.1 gir mulighet for å dele vinduer, slik at man f eks både ha epost og kalender på skjermen samtidig. Dette er også noe Windows 8 støtter, og selv om jeg mener det fungerer bedre i Windows 8, gir det noen nye muligheter på Note 10.1 med slik deling av skjermen.

Delt skjerm med epost og kalender.

Det er også mulig å legge apper i egne vinduer på «Windows-vis».

Det er også noe ironisk at Samsung har laget en meget god søkeapp til sine brett som overgår søkefunksjonen i Android (som da søkeselskapet Google har laget). S Finder gir mulighet til å søke i alt innhold på enheten, og søker til og med i håndskrevne notater:

S Finder kan filtrere på tidsperiode og i innhold. I eksempelet ovenfor vises
søk i alt innhold siste 30 dager, hvor også eposter fremkommer.
S Finder finner også tekst i håndskrevne notater. 

Siden nettbrettet benytter Android-operativsystem, får man tilgang til alle applikasjonene i Google Play. Sammenlignet med å bruke nettbrett med f eks Windows 8 er ikke dette en uvesentlig ulempe, selv om fordelen for et nettbrett brukt i arbeidssammenheng ikke er så stor som man skulle forvente.

Hjernekart og andre illustrasjoner kan lages meget detaljert
og nøyaktig med den medfølgende styluspennen


Med styluspennen kan man lage notater og tegninger
på omtrent alt man ønsker. Det gir mange muligheter.

Å koble til et bluetooth-tastatur tar bare sekunder, og fungerer meget bra. Om man velger et tastatur med touchpad, så vil man kunne bruke tastaturet som mus. Selv knapp for «venstre musetast» virker, og da kommer menyen som ellers kommer frem ved bruk av menyknappen på nettbrettet. Også mus med bluetooth kan kobles til nettbrettet, og musen fungerer da som den ville gjort på PC. Det er imidlertid viktig å huske på at tilkoblede enheter som tastatur og mus vil kun være til nytte dersom man er i en sittende arbeidsposisjon med en flate foran seg (som et bord), altså slik man normalt arbeider på PC. Et nettbrett vil være mer hensiktsmessig i alle andre posisjoner, og da helst tilbakelent eller liggende posisjon. I slike posisjoner vil en styluspenn være et bedre hjelpemiddel enn mus, og pennen vil dekke de funksjoner som musen ellers har på nettbrettet, samt en rekke andre funksjoner ved at pennen har større nøyaktighet og er enklere å styre på skjermen.

Sammendrag

Note 10.1 (2014) er nok det beste nettbrettet til bruk i arbeidssammenheng som finnes i dag. Sammenlignet med et nettbrett med Windows 8 (fullversjon, ikke RT) så kommer det imidlertid noe til kort på de rene arbeidsapplikasjoner som samhandler med programvare fra Microsoft (som Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) og Lync. For epost og kalender er imidlertid løsningene bedre.

Mulighet til å bruke Sharepoint-løsninger støtter ikke Note 10.1 overhodet, selv om det sikkert kan lages VPN-løsninger for å få tilgang på intranett mv., men dette finnes ikke «ut av boksen». Slik støtte finnes for øvrig ikke på andre nettbrett heller, men sammenlignet med PC kommer nettbrettet her til kort.

Fordeler

  • Kan bruke alle applikasjonene fra Google Play
  • Kan arbeide meget presist pga stylus-pennen
  • God epost og kalenderløsning
  • God behandling av Office-dokumenter
  • Meget god skjerm
  • Meget god batterikapasitet
  • God sikkerhet

Ulemper

  • Ikke fullgodt notatverktøy til tross for navnet (men ingen nettbrett er tilstrekkelig gode til notater ennå)
  • Ikke fullgod støtte for OneNote 
  • Ikke støtte for Lync
  • Noe høy pris (foreløpig)

Oversikt over vurderingen

Merk at funksjonene er ikke vektet, så hvor godt Note 10.1 passer til den enkeltes arbeidsbruk vil avhenge av hvilke funksjoner som man mener er viktige.

Noe jeg har glemt, tatt feil av, misoppfattet osv. Kommentarer mottas gjerne nedenfor.